ПОЗИТАНСКО ЦАРСТВО

Една копродукция на Ран Босилек – М. Вешим

Драги ми Смехурко,

Седнах да ти пиша, та да се посмееш. То накрая за смях си стана, но първо беше сериозно, аха да си изпатя. Казано накратко, щяха да ми резнат кариерата, братко.

Ти нали познаваш баба Корнеляна, дето бях ти писал, колко е припряна? Тя за власт и слава душата си дава. Затуй из парламента всинца ни изкара.

Седим пред вратата, в джоба без заплата, стискаме устата. Зъзнеме навънка, а пък баба Корнеляна по медиите дрънка. Дрънка и навиква, ГЕРБ-а от властта иска да изтиква.

И сякаш сме стадо, като овчарка на цялата група набива ни чарка:

– Хайде бе, другари, не сме в парламента заради парите на момента! Утре власт като спечелим, ще се напечелим!

Както Баба Корни нас ни дума, тъй пише го и вестник „Дума”. На същата антена ни агитира и Елена – нямали сме нужда от заплати, нищо, че сме депутати.

То добре, ама тез другарки – Корни и Елена, те са от друга парична вселена. Милионните им авоари нямат ги повечето ни другари. Ако продължи стачката, ще ни отънее пачката.

Пошушнах на този и онзи, че баба Корнеляна, както я подкара, до просешка тояга всинца ще докара.

Уж ме подкрепиха моите другари, а взели, че на Корни ме предали.

Затвори ме в кабинета баба Корнеляна и ме навика на устата с пяна. Плаши ме, че утре „Писта!” – зачерква ме от депутатската листа!

Но ти ме знаеш, че съм позитанец, дето не играе по всякой танец. Нали смел съм другар, на женски лидер не цепя хастар!

Затуй се опънах на баба ти Корни, която иска всички да сме є покорни.

– Лидерко скъпа, стига, да не спретна партийна интрига! Че имам информация за твоята приватизация! Доказателство как излапа кекса на „Електроимпекса”! Известно ми е още как русата Йончева с парите на КТБ-то стана Милиончева.

Щом туй казах на баба Корнеляна, тя потрепери като хартия „Белана”. И на молба го удари да не го споделям на другите другари.

– Мълча си – рекох. – А пък ти в листата ме запиши! Не тук, в Събранието, да се лутам, искам приходи валутни. Депутат пак да съм, но с ясна евроцел – пращаш ме в Брюксел!

И баба Корни, що да стори, на мига кандиса, в евролистата ме записа.

Хайде, толкоз стига, на лято, братко, в Брюксел те каня да ми гостуваш кратко!

Поздрав най-сърдечен, твой приятел вечен

Весел Позитанец


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: