МЕСНИ ИЗБОРИ

Вържи добитъка, да ти е мирно селото!

В края на октомври ни чакат местни избори. Тепърва родните политици ще разгръщат своите кампании, състоящи се най-вече от обилни количества кебапчета, съчетани с топли питки на корем. В този смисъл май е по-добре да наричаме местните избори по нашите географски ширини – месни.

Американците както винаги са далече по-иновативни, когато стане въпрос за гласоподаване. Жителите на градчето Феър Хевън в щата Върмонт избраха коза за свой кмет, гръмнаха световните агенции. Животното е на 3 години и се нарича Линкълн. За поста заедно с козата са участвали още 15 кандидати, сред които много кучета и котки, и гризачи. Ето ви истинска демокрация в действие! Мандатът на чифтокопитното ще продължи цяла година. Линкълн ще има представителни функции и ще участва в редица церемонии и прояви, като например „Празникът на ябълките“.

Това не е първият случай, когато животно е стигало подобен пост. През август 2014 г. фермерското куче Дюк беше избрано за кмет на село Корморант в щата Минесота. Дюк с голямо преимущество победи местния магазинер Ричард Шербрук. Ех, бедни, бедни магазинере, да си беше стоял кротко в дюкянчето. Що ти трябваше да ходиш на избори.

Имам смътното усещане, че на родния местен вот, ако се явят кози или кучета, голяма част от политиците ще изгубят още на първи тур. Прасетата в тази държава също биха имали голям шанс, още повече, че изборите са преди Коледа. Затова, уважаеми кандидат-кметове, за да е мирно селото, ще се наложи не да връзвате попа, а да вържете добитъка.

Влади Христов