В ПАНИЧКАТА НА ЕВРОДЕПУТАТА

Българският избирател е наясно, че евродепутатството е добре платена работа. Дори отлично платена – може да стигне до 15 хиляди евро месечно. Освен това заседаващият в Европарламента има и средства за секретарки, сътрудници, консултанти, представителни пари за гости. Ако евродепутатът е „перде”, може да си докара още нещо отгоре. Има случаи на другарска „рокада” – ти на мен, аз на теб – някои депутати назначават съпруги и роднини на свои колеги за сътрудници, а колегите им – техните съпруги и роднини. За наша чест, такива схеми са правили други, не българските евродепутати.

За един наш човек в Европарламента се разказва по-банална случка – как пестял от обеди в депутатската столова. Лапал по няколко порции, а на излизане плащал само една. Там плащането било на доверие – предполага се, че човек с такива доходи няма да лъже в сметката. Но не и нашият човек – вместо две пържоли плаща само гарнитурата брюкселско зеле – така камерите били го хванали в обектива си.

Кой е този наш евродепутат – познайте сами. Ето ви и жокер: преди да иде в Брюксел, беше телевизионер, хапваше тлъсти порции от КТБ, а след фалита на банката се направи на разсеян – не бил взел и троха от милиардите на Цветан Василев.