апТечно управление

Лек за здрав човек

Изразът на съгласие – OK, е най-използвана дума в света, твърди етимологът Алън Рийд. В един съдбовен ден – 23 март 1839 г., вестник „Бостън Морнинг Пост“ използва в своя статия „o.k. – all correct“, умишлено изписан с О и К, а не с А и С. Текстът бил посветен на хумористичен клуб, основан в знак на съпротива срещу употребата на звънци по масите.

Алън, да те информирам само, че си в дълбока заблуда. У наше село ОК не върви. Тук думите за съгласие са предимно: „ъхъ“ и „стаа“. За несъгласие няма да ти ги изреждам защото са свързани предимно с думата „майка“.

А в България поводи за употреба на „мили“ майчински изрази – колкото щеш. Вчера се натъквам на следната бележка в една аптека: „Не влизайте болни. Работим с хора“.

Този аптекарски „Параграф 22“ ме провокира да проведа разговор с наличното лице в бяла престилка. „Извинете, аз видимо съм болен, как бих могъл да си купя лекарство против грип? Да изляза ли извън аптеката да ми го подадете, или да ви дам адреса си да ми го изпратите по пощата?“.

Жената в белите одежди ме по-гледна изпитателно над тънките рамки на очилата си и отсече: „Вие сляп ли сте, не виждате ли бележката! Веднага напуснете аптеката. Ама, че нахалник!“.

След тази атака заех веднага отбранителна позиция: „Не съм сляп. С очите нямам никакви проблеми. Даже на стрелба ходя редовно и все десетки улучвам. Ако искате, мога да се върна за пистолета и ще ви покажа нагледно“.

Репликата ми видимо разклати противника: „Не стига, че влизате болен в помещението, ами и заплашвате с огнестрелно оръжие. Охранааа!“, разкрещя се жената в бяло.

От склада на аптеката се показа възпълен мъж на пенсионна възраст: „Геновево, не мога хем лекарства да разтоварвам, хем да те пазя! Или си наеми друг за тая работа, или ми вдигни двойно заплатата!“, възропта мъжът и се прибра обратно в задната стаичка.

През това време в аптеката влезе мъж с бинтована глава: „Да ви се намира спирт в еднолитрови бутилки?“, попита раненият най-учтиво. Аптекарката понечи да отговори: „Не виждате ли бележ…“, но по средата на изречението се срина в несвяст на земята.

От склада тутакси излезе възпълният мъж с чаша вода в ръката. „Писна ми!“, измърмори той и изля водата върху лицето на свояа шефка. „Кой от вас е на ред?“, реши да сложи край на хаоса нашият спасител.

Влади Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: