Музикално ГМО

Родната публика е непретенциозна в музикално отношение. Пуснеш й кючек – щрака с пръсти, чуе ли Веселин Маринов – рони сълзи, ако пък зазвучи Слави Трифонов, в сърцата й потрепват нотки на национална гордост.

Страшно обаче става, когато се смесят музикалните жанрове. „Криско и Филхармонията: Трибют към българската музика“ – това е името на най-новия проект на диригента Левон Манукян, който разбуни духовете още с появата си.

В рамките на начинанието рапърът Криско ще изпълнява подбран репертоар от емблематични поп и рап песни от последните 20 години в българската музика под съпровода на симфоничен оркестър.

Всъщност прави са инициаторите, ако се замислим за тази жан­рова кръстоска, името трибют е най-подходящо. С трибютите предимно отдаваме почит към някой покойник. В случая явно се визира българската музика.

През юни Криско и Филхармонията ще обиколят страната, за да покажат нагледно как аджеба се смесват класиката и родния рап. Потърпевшите от това музикално ГМО градове ще бъдат  Варна, Бургас, Плевен, Пловдив и Добрич. Очаква се разностилие и в публиката. От една страна – побелели отколешни почитатели на класическата музика, от друга – пъпчиви тийнейджъри фенове на Криско.

Какво ли ще се роди от тази амалгама? Докато Криско рапира: „Запознахме се вчера – с тази хубавела, номера не мина да остане по дантела. Удари ме циклона, удари ме хормона, с 300 зора й взех само телефона“, залата в един глас ще припява: „Лъже ме в очите и пак и се обаждам, бавно ми танцува и вече се предавам. Шапка ти свалям, шапка ти свалям, шапка ти свалям“.

Сваляме им шапка на Криско и на диригента Манукян – успяха да обединят публиката! Разбира се, всичко това на гърба на музиката. Тя, милата, през вековете е изтърпяла какво ли не, един Криско с една Филхармония все ще понесе.

Влади Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: