ИСКАМЕ СИ ШАМАРЕНАТА ФАБРИКА!

Пловдив е прекрасен всеки ден, но още повече – в слънчев съботен следобед. Нищо че край масичките по площада щъкат партийни активисти със знаменца и балончета – това не може да скапе съботното настроение. А по главната се задава шествие, което скандира нещо – отдалече се чува само, че пожелават нещо на нечия майка. Слава Богу, казвам си, най-после един смислен и обединяващ лозунг – майната им на всички, майна!

Шествието наближава – събрали са се много хора, водят и децата си, лозунгите са саморъчно написани – очевидно партийните печатници не участват в подготовката. Зачитам се – „Българчетата не се продават!”, „Да запазим децата си!”, „Бог ще ви съди”… А скандирането няма нищо общо с майките на тези, които предполагате, хората скандират, че майките и бащите са против проекта за Национална стратегия за детето.

Очевидно – според участниците единствената цел на стратегията е държавата да продава децата ни на бездетната Европа. А си ошамарил дупето на наследника – а са ти го отнели и са го коснали в Скандинавско.

Отварям интернета – стратегията е повече от седемдесет страници – там не успях да намеря такова нещо.

Разбира се, Фейсбук знае повече – в петицията на неправителствени организации четем, че тия седемдесет листа са „документ, олицетворяващ буквално чистото зло! Без колебание ще се борим до абсолютна победа над мафията, търгуваща с детска плът, която очевидно се е втъкала в държавните структури, след като държавни агенции си позволяват да предложат толкова голи и прозрачни, етично и морално несъстоятелни текстове, които имат за цел създаването на специализирана полицейска структура, по образец на норвежкия Барневарн*, с цел отвличане и търговия с български деца”.

Продължаваме нататък – за да открием изненадващи християнски ценности:

Физическото наказание, когато е премерено и с възпитателна цел, няма нищо общо с насилието и още по-малко има общо с широкото и мъгляво разбиране за „насилие“ на леви марксистки и атеистично ориентирани поддръжници на Стратегията. (…) Забраната за премерено родителско физическо дисциплиниране е груба намеса на атеистичната държава в религиозните права на семействата, които вярват в Библията и нейната мъдрост, че любовта означава и възпитание на дисциплина и отговорност, а не предимно удовлетворяване на всички, дори и на абсурдните детски желания и „глезотии“. Тази забрана нарушава чл. 9, ал. 1 от ЕКПЧ.”

Звучи авторитетно – особено позоваването на Европейската конвенция за правата на човека. Само че във въпросната алинея става дума, че всеки има право да изповядва своята религия и спазва ритуалите й. Не знаех, че шамарите са част от православните ритуали – ето как човек всеки ден научава нещо ново!

Прочитаме още едно възражение – „при положение, че към настоящия момент, във всяко четвърто приемно семейство няма настанени деца (от общо 2167 приемни семейства, в 540 няма деца), не смятаме, че трябва да се приема Стратегия, която има вероятност да е създадена така, за да осигури „работа“ на вече обучените приемни родители”.

На всеобщо осъждане е хвърлен и „пъкленият номер на НПО „Анимус”, на който децата могат да се оплачат от домашно насилие. Пъкленият номер действа от точно десет години насам, но явно някой едва сега се е сетил за него. Както и за масово споделяния списък на лицензираните преди четири-пет години организации за посредничество при международно осиновяване.

Защо, как и кой изведнъж реши, че се задава пъклен план за автогеноцид на българската нация – нямам представа. Но ако приемем, че стотиците майки и бащи, излезли на улицата с децата си да протестират срещу нещо, за което знаят само от полуграмотните статуси във фейсбук, очевидно става нещо наистина страшно.

Лъгани вече трето десетилетие от всички, добрали се до власт, хората вече не вярват на никаква информация, идваща през официалните медии. Научени, че трябва да се гласува за посочения от работодателя им, че комшиите ще изберат тоя, който плаща повече, а ако все пак решат да гласуват по съвест, избирателната комисия ще смени чувалите с бюлетини, не вярват и в собствения си глас – толкова често подменян, че вече и сами не го познават.

Истерията около продажбата на деца на килограм ще отмине, но може ли някой да предположи какво би станало, ако след година някой пусне из мрежите слуха, че вноските ни в Евросъюза са толкова големи, че ако си ги спестим, ще можем да качим пенсиите двойно? И болниците отново да работят безплатно?

Не гледайте недоверчиво – благодарение на подобна фейсбук кампания се случи Брекзит!

Така че – дайте да опитаме да поспрем да се лъжем – който сее лъжи, може да пожъне шамари! И не само по дупето.

Румен Белчев