РЕКЕТ ДАДЕН – РЕКЕТ ПРИЕТ!

Двойка ченгета от Второ районно управление, които патрулирали около авто- и жепегарата в София, са арестувани от агенти на дирекция „Вътрешна сигурност”. Причината: подхвърляли наркотици в багажа на пътници, за да ги изнудват за пари. Полицаите С. А. и Ц. К. спирали за проверка както българи, така и чужденци и ги питали дали не носят нещо забранено. Ако откриели, намеквали, че няма да ги санкционират срещу заплащане, пазарлъкът стигал до 1000 лева. После „конфискували” намереното и го препродавали. Ако пък нямало нищо забранено, сами бутали дрога в багажа. Един от натопените пътници обаче се оплакал, че патрулиращите му подхвърлили амфетамини в куфара. Срещу тях имало много сигнали за корупция и затова били поставени под наблюдение. А при ареста в джобовете на вечно оплакващите се от малки заплати полицаи били намерени турски лири, английски паунди и 2500 лева. Никак не е зле като полицейска надница за една работна смяна.

Малките заплати като повод за полицейски рекет обаче не е нещо ново. Ще припомним само стачките на униформените, които заплашваха, че ако не им увеличат заплатите, ще провалят домакинството на европредседателството, като откажат да охраняват чуждестранните гости. Правителството се поддаде на изнудването и въпреки че с бюджет от над 1 милиард и 200 милиона лева МВР беше на първо място сред министерствата, му отпусна още 100 милиона. Вътрешното ведомство обаче е ненаситно и лапането му не спира. „Стършел” е писал как полицията вместо да охранява най-бедните от престъпниците, им изпразва джобовете като тях. Е, не точно като тях, МВР не си пълни гушата чрез ало-измами, а чрез отдавна изпипаната рекетьорска схема, известна като „дарения”. И то, въпреки че през 2011 г. тази практика бе забранена, защото се разбра, че полицията е получавала дарения от престъпници, които е разследвала. От тогава обаче забраната спокойно се заобикаля, като подаръците вече стават не от частни лица, а минават през общините.

Много кметства години наред плащат бензина на полицейските коли. Според Бойко Борисов обаче такива дарения не са нужни. В началото на миналата година той заяви, че лимитът за гориво в МВР отпада, защото за патрулките вече има толкова бензин, колкото е нужен. Хубаво говори премиерът, но лошото е, че няма кой да го чуе. Общинарите от Тутракан, Средец, Върбица и Кайнарджа явно не са го разбрали, защото през 2018-а са дарили близо 15 хил. лева за бензин на местната полиция. Община Несебър е олекнала с 66 000, за да зарежда резервоарите на патрулките, Приморско – с 18 392, Созопол – с 12 000, Камено – с 3376 лева. Вътрешното ведомство обаче не лапа само бензин, то е всеядно. От общините София, Пловдив, Варна, Кюстендил, Ямбол, Смолян, Омуртаг, Бяла Слатина, Антоново и Куклен е изгълтало пари за строителни материали, компютри, лазерни принтери, скенери, ксерокси, ремонти на работни помещения, акумулатори, гуми, дърва за огрев, дограма, три автомобила „Лада Нива”, Шкода Фабия”, джип „Ланд Роувър” и товарен автомобил.

За 2018 г. МВР е получило от местните власти общо 1 195 421 лева. Като най-богатото бюджетно министерство не спира без свян да лапа „дарения” и от най-бедните общини. Кавичките са нужни, защото една община няма смелост да откаже поискано „дарение” от местната полиция. Особено след като видяхме как МВР като татуирана мутра нагло изрекетира правителството преди европредседателството, но вместо веднага да бъде разформировано и обновено от горе до долу, начаса получи 100 милиона. Е, не като плод на изнудване, а като доброволно „дарение”. Но за какво се лапат тези пари? Домашните обири ли са намалели? Или телефонните измами? Или кражбите на автомобили? Или побоищата и изнасилванията на възрастни? Или… Впрочем едва ли някой се заблуждава, че рекордните бюджети на МВР ще донесат на българите спокойствие. Спокойни са само полицаите, които след промените в закона през 2015-а се пенсионират на 52 години и автоматично отново постъпват в МВР на същата длъжност. Така получават едновременно и пенсия, и заплата, а рекета над общините за „доброволни” „дарения” го имат като нещо естествено. Така, както навремето групировките прибираха милиони от рекет. Днес тях ги няма, остана само МВР.

Сергей Трайков