ПОЗИТАНСКО ЦАРСТВО-10

НЕ ОСТАВКА, А ПОПРАВКА

Копродукция на Ран Босилек – М. Вешим

Драги ми Смехурко,

Знайно е, че баба Корнеляна на партийна спявка след изборите хвърли оставка. Рече и отсече:

– Не съм ви лидер вече! Казвам ви, другари, с пълна сериозност: аз нося лична отговорност!

И се фръцна сърдита – уж ще си ходи, света вода ненапита!

По същото време и Тереза Мей от поста си тръгна, без да се големей. Даде оставка пред парламента – истинска, а не мента.

Щом в блатото се натика със свойта политика, редно е лидерът не партия да води, а по-бързо сам да си ходи. Тъй по света е от край време, но това у нас не ще да се възприеме. Щото едно си е Мей, а друго – нашият вейхайвей!

Ти, Смехурко, направи справка кой на „Позитано” хвърля оставка? Даже навремето бай Тошо не тръгна си сам, а го изпързаляха лошо. В друго не, ама в партийни игри, там ний, позитанци, най сме добри.

И баба ни знае какви да ги дрїби, тя има си здравото лоби. Обърнала е партийната каса на истинска шведска маса. Около нея нейни авери по всяко време въртят далавери. Носи се слух, макар за слухове да съм глух, това ясно го чух: била финансова жална картинка, в касата ни нямало и стотинка! Но баба не пуска чуждо око в свойта градинка – нейната визия изключва всяка ревизия!

Вместо да си иде в родната Мизия – да шие гоблени, да гледа домати и телевизия, баба ни днес реши да свика конгрес.

И в НДК-а се яви, на първи балкон, сякаш качена на бял кон. Гледам я – с впит панталон и риза, заприлича ми на кулата в Пиза. Хем е наведена доста, хем не є се слиза от поста.

Рекох под майтапчийски предлог да направим залог, някакво тото. Или пък лото с единствен въпрос към делегата и госта: ще падне ли баба от поста?

Но играта оказа се не толкова проста. Баба Корнеляна не мигнала през нощта до зарана, мастер шеф се нарекла, работата като сладкиш си опекла.

И на конгреса, Смехурко, нямаше грешка, това беше просто на торта черешка!

От трибуната чухме в хора да пеят само нейните хора. Разни песни, но един бе рефрена: – Корни, теб иска те цяла вселена! Партията ни води към светлите бъднини!

Пък актьорът Ламби є посвети дитирамби.

И льотчикът Румен, дето си е точно Червен (ужким равноотдалечен), той на баба ни си е фен, а и лично є е задължен. Отдалече едно ни рече, с което опозицията на баба пресече:

– Позитанци, на Корни бъдете покорни! Като другар тя се е доказала, като политик още не всичко е показала!

Тъй в залата, вместо бабината оставка, чу се следната поправка:

– Докато пила си кола, секретарката сбъркала протокола. Едно „К” е сгрешено, как да се чете е вече решено: „Баба остава! И занапред ще ни управлява!”

И прозвуча, за да е ясно какво на конгреса ни става, песен на група „Остава”. Към която, както на „Позитано” случва се винаги, бе добавено и: „Завинаги!”.

Тъй, Смехурко, днес поиграхме си на конгрес. Вместо промяна, баба ни се накипри в нова премяна…

Да ни чакат възходи, едва ли – по-скоро идат нови провали!

Но ти бъди ми здрав! На политици да не вярваш – си прав!

И аз не вярвам вече, оттеглям се от „Позитано” далече.

Твой приятел вечен,
Позитанец,
бивш от днес наречен