Как настъпваме мотиката

Селяндурски евролукс

През 2013 година проф. Димитър Фердинадов Греков, тогава министър на земеделието ни, издаде българската тайна, че вече са финансирани над 73 луксозни автомобила, яхти, вертолети и самолети по… Програмата за развитие на селските райони. Те били платени от нас, данъкоплатците, очаквали сме Брюксел да ни върне парите, но се разбрало, че това няма да стане. В новите оферти по програмата имало писъци за 18-метрова яхта и джип, тапициран с еленова кожа.

Наскоро „Дойче веле“ ни иронизира със заглавието „България – страната на „къщите за гости“.

Преди това главният прокурор Сотир Цацаров разпореди разследване на всички проекти за такива съмнителни обекти – пак по Програмата за развитие на селските райони.

Повод станаха медийни разкрития за такива постройки, вдигнати с европейски пари, но ползвани като частни имоти, а не като малък и семеен бизнес. Заместник-министър на икономиката си съградил „къща за гости“ край Сандански, към която прокарал и водопровод с минерална вода.

Родата на червена евродепутатка пък иззидала три къщи край село Велика, община Царево, на 3 км от плажа на Лозенец.

Къщите за гости, които се проверяват, са около 700. Но за съжаление на повечето от тях 5-годишният срок за мониторинг е изтекъл.

Така че проклятията на Бойко, че такива крадци всичко ще си върнат, звучат само като вопъл за справедливост.

Пак ние, данъкоплатците, ще настъпим мотиката. Пак ще платим чуждите сметки.

Но нека за утеха кажем следното:

Селяните са хубави хора. Те биха яли шкембето и таратора без чесън, само и само да остане за разсад. Дадоха един по телевизията, който оре с адаптирана специално за мелиорации лада. Такива са хората, които ни хранят с най-вкусните плодове и зеленчуци на света. За тях трябва да отиват европарите, данъците и благодарността ни.

А тези с джиповете, яхтите и къщите за гости не са селяни. Те са селяндури. За тях европрограми няма. Но защо ли ДФ „Земеделие“ им е плащал? Май там, по фондове и министерства, са топ селяндурите – без дипломи, без критерии…

И без срам.

Чавдар ИНЧЕВ


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: