Ой, ракийо, ракийчице

Чудя се преди време, когато розовите домати не бяха на мода, как изобщо сме живели без тях. В днешно време дори в менютата на треторазредните ресторанти пише: „Шопска салата с розов домат“. Положението в страната си е направо: „Чрез розови домати – към розово бъдеще!“. Какво обаче е розовият домат без домашната ракия? Тези сиамски близнаци са неделима част от българската трапеза през летния сезон.

За доматите стана ясно, но нека да видим как народът изразява любовта си към ракията. С фестивали разбира се! Всяка година през септември в дряновското село Ганчовец фестивалът „Ракия – Магия“ събира десетки почитатели на това любимо на нацията ни високоалкохолно питие. Традиционната награда е 50 литрово буре!

Стабилна конкуренцията на ганчовци прави фестивалът „Ой, ракийо, ракийчице“, в шуменския квартал „Дивдядово“, който приключи миналата седмица. Наградният фонд за победителите е цели 600 лв., мераклии, както се досещате, не липсват.

Всичко със споменатите ракиени надпревари звучи чудесно, истината за производството на домашна ракия в страната обаче не е никак лицеприятна. Близо 15 на сто е спадът в производството на домашна ракия у нас за последните 2 години, твърдят от сдружение „Българската домашна ракия“. През 2018 година в държавната хазна са постъпили 936 000 лева от акциз върху домашната ракия, а през 2017-а той е бил 1 млн. лева. Въпреки това в страната ежегодно се произвеждат милиони литри нелегален алкохол, който бива изконсумиран от населението. Според действащия сега закон всяко семейство има право да произведе 30 литра домашна ракия за годината, като заплаща по 2,20 лв. на литър. Спокойно можем да го наречем – легален рекет!

Уважаеми данъчни, не ви ли идва на акъла, че никой няма да се бръкне в джоба. За същата сума ще си купи килограм розови домати.

Влади Христов