БОКЛУЦИ ЗА МИЛИОНИ

По улиците на столицата все още могат да се видят коне или магарета, теглещи циганските каручки, на разни места от двете страни на околовръстното пасат овци, кози или крави, навсякъде се разхождат кучета, чийто проблем не може да се реши вече 30 години, но… вълци няма. Поне според Бойко Борисов. По време на неговото кметуване, през 2007 година, той прекрати договора със сметосъбиращите фирми „Чистота”, „Волф 96” и ДИТЦ, собственост на Румен Гайтански, известен като Вълка, и гордо заяви: „Аз съм кметът, изгонил Вълка от боклука на София!”

Трите фирми на Румен Гайтански станаха собственост на друга – неизвестната до тогава „Новера”, която продължи да изпълнява техните функции. Горе-долу добре. Но само до 2009-а. Годината на поредните кметски избори, когато за пръв път се кандидатира Йорданка Фандъкова. Тогава камионите изведнъж спряха да извозват контейнерите със смет, за десетина дни цялата  столица се задръсти с боклуци, а Бойко Борисов – за последен мандат кмет, обвини „Новера”, че изпълнява политическа поръчка на тогавашния премиер Сергей Станишев. И нареди проверка. За голяма негова изненада се разбра, че „изгоненият от София” Румен Гайтански има консултантски договор с „Новера” и притежава базата, която фирмата използва за камионите си. Тогава Бойко Борисов веднага прекрати договора с „Новера”. Тоест, това беше втори негов опит да изгони Вълка от боклука на София. Успешен ли беше той?

От тогава минаха 10 години без името на Румен Гайтански – Вълка да се споменава, когато стане дума за сметосъбирането в столицата. Тази мълчалива идилия продължи до 12 юни тази година, когато влезе сила новият Закон за мерките срещу изпиране на пари, който трябва да извади на светло истинските собственици на на бизнеса у нас. Така стана ясно, че частната фирма „Грийн партнърс” АД, на която дължат чистотата жителите от кварталите  „Красно село”, „Люлин” и „Красна поляна” за 2015-а, 2016-а, 2017-а 2018-a и 2019-а години, е притежание на… Румен Гайтански. И то – без изобщо да участва в задъжителните конкурси, които изисква Законът за обществените поръчки.

А му се плаща повече от добре. Само за миналата година той е получил от столичното предприятие „Чистота Искър” повече от 12 милиона. Срещу тази прилична сума частникът Гайтански е предоставял на общинската фирма под наем камиони и машини за сметосъбиране.

Заместник-председателят на столичното кметство Николай Стойнев притеснено обясни, че на общинското предприятие „Чистота Искър” наистина е възложено почистването на няколко района в София, но то все още не разполага с нужната техника за тази дейност. Вметката „все още” оставя измамното оптимистично впечатление, че става дума за проблем, който ще се реши всеки момент. Истината обаче е, че „Чистота Искър” в продължение вече на цели 12 години се грижи за чистотата на столицата, а няма никаква техника за това (!?)

След като тази дивотия стана известна на обществото, Столичното кметство бързо-бързо уволни изпълнителния директор на общинското дружество „Чистота Искър” Юлиян Методиев – „за съществени пропуски в управлението”.

Частникът Румен Гайтански обаче не може да бъде уволнен, не е прекратен и договорът му с „Чистота Икър” за наем на машини за сметосъбиране и сметоизвозване.

Оновният въпрос, който възниква тук, е: защо Столичната община натоварва със сметосъбиране свое дружество, след като то изобщо не разполага с необходимата техника за извършването на тази жизненоважна за милионния град дейност?

Това е идеален начин за корупция, на откровена трансмисия, чрез която се преливат публични средства в частни портфейли.

Само за миналата 2018-а „Чистота Искър” е дало 97 процента от отпуснатите му пари на фирма „Грийн партнърс”. Така, под формата за наемане на техника, вече 12 години парите, които столичните данъкоплатци предоставят на общинското дружество, изтичат в частни джобове. Напълно неконтролируемо. Без никакви конкурси и други досадни дреболии, които не се отнасят за вечно заобикалящите законите.

Как ли се отнася към днешната ситуация премиерът Бойко Борисов, който преди 12 години заяви гордо, че е изгонил Вълка от боклука на София?

Едва ли обаче трябва да се говори само за един лаком хищник, когато отдавна е ясно, че вълците, които се препитават от столичния боклук, са много.

 

Сергей Трайков