ПРЕСТЪПЛЕНИЯ БЕЗ НАКАЗАНИЯ

Едва ли има по-голямо доказателство за некадърността и безсилието на МВР от ситуацията с телефонните мошеници. Наистина се правят някакви акции срещу тях, но те са по-скоро за отчитане на дейност и да се отбие номерът пред началници, журналисти и потърпевши. Тези показни димки обаче не могат да скрият факта, че системата във вътрешното министерство не работи както трябва и буксува вече 20 години в борбата с измамите, които ограбват и унижават най-беззащитната част населението – възрастните. Всекидневните случаи са доказателство за това. За по-малко от седмица ало-измамниците нанесоха три нокаутиращи удара по авторитета на силовото ведомство. Те не спират да се подиграват с неговото безсилие, като почти винаги се представят за полицаи. Първата жертва е 61-годишната Николинка Н. от град Гълъбово, Старозагорско. На телефона є  позвънил „старши комисар Петров“. Обяснил, че тя ще стане жертва на телефонни мошеници, но те били наблюдавани от неговите полицаи. И поискал от пенсионерката да помогне на МВР, като предостави временно, срещу висока лихва парите си. А тя дала на дошлия „полицай“ 10 000 лева, венчален пръстен, златни обеци и други бижута.

74-годишната А. Щ. от София била ужилена по същата схема. Обадил є се „полицай Стоянов“ и, помолена от него, в продължение на 3 дни тя оставила 12 бона по различни кофи за боклук в кварталите „Света Троица“ и „Люлин“.

Най-брутално е постъпено със 70-годишната столичанка от кв. „Лозенец“ Е. Б., която бе изнудена да стои заключена една вечер в хотел, за да няма контакт с близките си. Тя получила обаждане да съдейства на НСБОП и изтеглила от различни банкови клонове на два пъти 5000 лева, които дала на „полицейски служител“. После я инструктирали да си наеме за една нощ стая в хотел „Казабланка“ в ж.к. „Младост“, без да се обажда на никого, да се заключи вътре, а на  сутринта да изтегли още пари и да си купи нов телефон, който след разговорите да изхвърли. Оплетената в паяжината от лъжи баба изпълнила всички нареждания, но когато на другия ден отишла в поредния банков клон, касиерката се усъмнила и аралмирала Шесто РПУ. Чак когато дошли полицаите, старицата разбрала, че е измамена.

В случая прави впечатление напълно новият подход на телефонните мошеници. Освен престъплението измама, те са извършили и второ престъпление – отвличане. Използвайки телефона, първо са похитили една зомбирана възрастна жена от дома є, а после са я държали в плен в хотелска стая, сама, изолирана, без да контактува  с близки и познати, а само със своите похитители. Това показва, че за последния четвърт век е израснало ново поколение престъпници, които вече не действат само по старата отработена схема, а започват да я развиват и усъвършенстват. Не се развива и усъвършенства само МВР, чийто морално и кадрово остарял демодиран механизъм скърца като пред разпадане и произвежда с действията си повече шум, отколкото реални резултати. Затова ало-измамниците необезпокоявано живеят царски в луксозни палати, карат лъскави лимузини и тънат в разкош от отмъкнатите спестявания на пенсионерите. Ако имахме истинска държава, за десетина години трябваше да им покаже, че така не може; да провери от какви пари живеят, след като са безработни; да им отнеме всичките имоти; да увеличи наказанията за подобни престъпления.

Или казано накратко, държавата, която разполага с всички институционални и законови инструменти, трябваше отдавна напълно да е унищожила телефонните мошеници и това престъпление да съществува само като член от Наказателния кодекс. Това обаче не става и не става. Как да не си помисли тогава човек, че държавата не само е част от това престъпъление, но и го закриля? Особено когато сред ало-измамниците има висши полицаи като арестуваният шеф на Трето РПУ-Пловдив – старши комисар Стоян Павлов?

Сергей Трайков


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: