Българска Бирена Църква (ББЦ)

Пенливо православие

 

Вярваща нация сме ние, българите, на всичко вярваме – на обещанията на политиците, на фалшивите новини в медиите, на това, че кренвиршите са от  сто процента месо.

Изобщо, да си вярващ те прави много модерен и актуален. Ако не си ходил на православен „Джулай морнинг“ в Каварна, значи не си в крак с времето. Господ продължава да е българин и да сипе благодат над нашата мила родина.

Ето, дойде блага вест за консуматорите на бира в страната! Вече ще могат да съчетаят страстта си към пенливото питие с изконните си православни ценности. Бира със светена вода ще представят през септември основателите на Българската Бирена Църква. Пивото ще носи името „A-Men“ и се финансира с дарения събрани по интернет. Имената на най-големите дарители ще бъдат изписвани по етикетите.

Това изобщо не е майтап! ББЦ е създадена през 2009 г. и е регистрирана в Софийския градски съд като сдружение с нестопанска цел. В момента има над 27 000 последователи.

Уважаеми бираджии, като имате толкова излишни пари за дарения, защо не съберете средства за възстановяването на рушащите се из цялата страна църкви, вместо да създавате поредната „модерна“ марка бира.

Всъщност какво ли се чудя. Православието започна все по-често да се превръща в социален придатък към „готините“ млади хора, нищо, че голяма част от тях ходят в църква само на Великден и Коледа, колкото да пуснат после снимка във фейсбук. Живеем в ерата на фейсбук православието – позата е много по-важна от вярата.

От друга страна нароилите се през последните години националистически партии и формирования ползват религията като маша в популистките си лозунги. Православието задължително върви с рефрена за славянството и кръвната ни връзка с братята руснаци-освободители. От тази есен ще върви и с бутилка „светена бира“.

Амин!

Влади Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: