От дупки към кодове

Понякога епохите си отиват по не особено лицеприятен начин. Ето, дойде и краят на епохата на перфораторите. Най-късно от декември следващата година всяко билетче за пътуване с градския транспорт в София ще е с QR код, дата и час на издаване и спирка, на която е закупено, съобщи сайтът mysofia.

За новата тикет система държавната хазна ще олекне със 73,2 млн. лв. без ДДС. Тъчскрийнове за самотаксуване ще бъдат монтирани в кабините на шофьорите.

Ех, бедни ми Чарли Чаплин, къде си сега да видиш практическата реализация на филма „Модерни времена“!

Според инициаторите на реформата по този начин ще се сложи край и на практиката хората да си предават билети. Май е по-добре управниците да се замислят за това как да таксуват перманентно пътуващите гратис роми, отколкото да се вайкат, че някой редовен пътник си бил предал билета на друг. Новата система на таксуване ще дава възможност билетите да се плащат за изминато разстояние или за пропътувано време. Ама че тарикати! Сега една спирка е 1,60. А утре две колко ще са? Ами ако някой пенсионер реши да отиде от Люлин до Младост? Ето – пенсийката му хвръкнала.

Монтажът на устройствата вече е започнал. Оборудвани са 8 превозни средства, а до края на август броят на модерните возила ще нарасне на 36. Представям си как хората на преклонна възраст се борят с „тъчскрийновете“ в опит да си купят билетче.

Време е от Центъра за градска мобилност да пуснат безплатно „Ръководство за самотаксуване“, в което стъпка по стъпка са обяснени процедурите до достигане на заветното билетче. Още отсега взе да ме обзема носталгия по старите ръждясали перфоратори и неизменната реплика: „Извинете, може ли да ми продупчите билетчето!?“. Един от малкото моменти на човечност в нечовешкия иначе столичен градски транспорт.

Влади Христов