ПОЛОВИН ЖЕНА

В едни по далечни години, когато естетическо възпитание и културата обливаха народа като прохладна морска вълна отвсякъде, на калкана на триетажната потребителна кооперация в градчето художници от столицата нарисуваха огромно пано. Млада жена с развети коси беше вдигнала ръка и почти докосваше и слънцето, и звездите около него. Красота!

През следващите десетилетия, когато стана ясно, че естетичес-
кото възпитание е отишло на вятъра и възпитаниците ги интересуват съвсем други неща, потребителната кооперация изпадна в центъра на сложни съдебни спорове. Първо я искаха собствениците на земята върху която бе построена, после я получиха шефовете на потребителната кооперация, след това – хора от столицата, докато накрая всеки етаж се оказа продаден на различна фирма.

Фирмата, купила третия етаж, го санира и жената на паното изчезна до кръста. Мазилката скри разветите є от вятъра коси, слънцето и звездите – също. Остана другата половина от жената. Получи се доста двусмислена гледка. Не че някой от градчето забелязваше, но някои от медиите в града обърнаха внимание на този факт и скоро той попадна в дневния ред на общинския съвет на градчето.

Представителите на социалистите се изказаха, че случаят с паното е доказателство, че трийсет години в тази държава само се руши. Стар демократ с още по-стари спомени контрира, като изясни, че навремето софийските художници са взели големи пари за това недоносче на социалистическия реализъм. Двамата представители на ДПС в местния парламент спокойно изразиха мнение, че само тяхната партия има последователна политика на уважение към жената. Независим общински съветник напомни, че разпродажбата на сградата е станало по времето, когато са управлявали царските хора… Обединените патриоти се изказаха, че по този начин не личи, че жената е българска майка юнашка. Кметът обвини бившия кмет в нехайство към естетизацията на градската среда.

Накрая общинарите взеха решение да задължат и другите два етажа да санират и да се приключи въпросът. На следващото заседание обаче се оказа, че собствениците на втория етаж били фалирали и нямали пари за нищо, а третият етаж бил собственост на офшорка, регистрирана на Кайманите.

Най-известният от местните художници предложи със сина си да нарисуват горната част на жената върху санирания етаж. Но пак се появи пречка. Маестрото, водил някога екипа, се обади от САЩ, където живеел при дъщеря си, че има авторско право и не могат да пипат нищо.

Кметът излезе с ново предложение: да се направи рекламно пано за сметка на общината върху калкана и така да се скрие долната половин жена. Опозицията не допусна това с възражението, че по този начин се скрива истината за разбойническата приватизация и вече цяла година обсъждат проблема с половин-жената и не постигат нищо.

Нищо, но го постигаме демократично! – възрази кметът.

Тогава председателката на комисията по културата даде блестящата идея.

Щом може една наклонена кула в Пиза, една съборетина, три пъти съм ходила там, да привлича туристи, защо да не може половин жена да е туристическа атракция? Нищо няма да пипаме, а само ще събираме пари от билетчета.

А наоколо ще изградим павилиони за сувенири, кафенета, платени паркинги – веднага поде идеята управляващото мнозинство.

Патриотите веднага поискаха да разберат кои точно фирми ще се заемат с това… Започнаха спорове и кавги, докато накрая кметът мъдро отсече, че всъщност най-после точката от дневния ред с половината жена е решена, а на следващо заседание ще започнат обсъждане на инфраструктурата около нея. Предложи тогава да се създаде и туристическо звено към обекта от пет щатни бройки. Всички гласуваха за и доволни от свършената работа се разотидоха да разнесат добрата вест на електората.

Валери Какачев