РИНГ СВОБОДЕН!

РЕФЕР НЕ ЗНАЕ ПРАВИЛАТА

Трийсетгодишният народен представител от ГЕРБ Стефан Апостолов бе първият футболен съдия-депутат, но стана за смях в Народното събрание. Елитният ни арбитър бе изключително затруднен да прочете от парламентарната трибуна няколко изречения от законопроект. Той сричаше толкова неразбрано, че се наложи председателстващата заседанието Нигяр Джафер да го прекъсва и да му коригира думите – това беше единственият случай, когато в Народното събрание се превеждаше от български на български. Оказа се обаче, че сред реферите има по-зле и от този народен представител, който направи отлична реклама на кадрите в Българския футболен съюз.

Според БФС най-добрият наш рефер е 33-годишният пловдивчанин Георги Кабаков. Затова той бе препоръчан на УЕФА от Борислав Михайлов и неговите подчинени като единственият представител на България, който има качествата да бъде в най-високата – първа категория на европейските съдии.

Европейската футболна централа доверчиво определи нашия арбитър да свири мача от третият предварителен кръг на Шампионската лига между кипърския АПОЕЛ и „Карабах„ (Азербайджан). В последния момент обаче нашенецът изненадващо беше отстранен и на негово място бе назначен съдия от Италия. Ето защо.

Преди мачовете УЕФА проведе съдийски семинар, на който реши да провери качествата на предложените им от федерациите топ-рефери. Трябва да отбележим, че българският представител рязко се открои сред останалите си колеги. Георги Кабаков успя да впечатли всички специалисти, защото… беше скъсан на изпита по теория. Оказа се, че той, който трябва да следи за спазването на правилата в един мач и да наказва за тяхното нарушаване, сам не е наясно с тях. Затова УЕФА не му позволи да свири в Шампионската лига.

Какво излиза? Най-добрият ни арбитър не знае правилата на играта.

А другите? Дали изобщо знаят да четат?

Борис Чоев

 


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: