Брадясване по необходимост

Няма спор – бръсненето е досадно нещо. За голяма част от българските мъже това омразно занимание е навик от казармата. Бръсне се нашенецът и бодро си подпява „Велик е нашият войник“. Докато в казармата бръсненето беше задължение, то в наше време палачинката се обърна.

Сега е модерно да си с брада.

А модата е страшно нещо – може да донесе не само големи печалби, но и щети. Световният номер едно в производството на самобръсначки и ножчета „Жилет“ е отчел рекордни загуби. През последното тримесечие компанията е изгубила над 5 милиарда долара. Анализаторите твърдят, че основната причина за това е поголовното брадясване на мъжката част на населението. За женската – статистиката упорито мълчи.

Брадатата мода вече успешно служи и за пропаганда. Че Гевара си е актуален. Ликовете на Маркс и Енгелс отново изникват по тениски, шапки и къси гащета. Най-върлите фенове на брадатите идеолози вече си татуират образите им кой на рамото, кой на гърба, по-големите смелчаци и на задните части.

Твърди се, че се очаква стратезите на Партията-столетница да включат брадясването като основен коз в предстоящата кампания на местните избори. За целта от Позитано щели да дадат нареждане всички червени кандидат-кметове незабавно да си пуснат бради, кметиците – също. „Другарки и другари, 27 октомври наближава! Ако някой до заветната дата не се сдобие с гъста растителност, ще му бъде предоставена изкуствена брада“, обещавали от червената централа.

Така електоратът по-лесно щял пак да повярва на брадатите обещания.

Влади Христов