ПРОТАКАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА

От новата имуществена декларация, която министърът на финансите Владислав Горанов е попълнил тази година, стана ясно, че той продължава да ползва напълно безплатно огромния луксозен апартамент на бизнесмена Иван Сариев. Въпреки че това предизвика обществен скандал миналата година.

Тогава изплуваха още няколко факта.

Иван Сариев не само че е много богат човек, но е и кръстник: както на министъра, така и на неговите синове. И още нещо: синът на кръстника пък – Христо Сариев, е бил назначен от Владислав Горанов на работа в ръководеното от него финансово министерство. Това е станало през 2015 година – когато министърът и семейството му вече живеят безвъзмездно в имота на Иван Сариев.

Тези факти развълнуваха населението, затова прокуратурата запретна ръкави и през ноември 2018-а започна проверка срещу Владислав Горанов – за престъпление по служба и търговия с влияние. А самият Сотир Цацаров обеща тя да приключи по-бързо.

Оттогава обаче минаха вече десет месеца, но въпреки обещанието на главния прокурор преписката продължава да бъде висяща. В началото от прокуратурата се оправдаваха, че чакат произнасянето на антикорупционната комисия и едва тогава ще вземат решение по въпроса.

На 1 март т. г. КПКОНПИ постанови, че Владислав Горанов не е нарушил закона. Така той излезе абсолютно чист от скандала с имота от 180 квадрата, който обитава, без да плаща наем.

Прокуратурата обаче продължи да протака проверката. Тя нито изрази съгласие с решението на антикорупционната комисия, нито изрази несъгласие, като го атакува в съда. А вместо това, кой знае защо, на 21 март прехвърли казуса „Горанов“ в Специализираната прокуратура.

Оттогава насам никой не знае какво прави спецзвеното по случая. Има ли постановление за образуване на дело срещу финансовия министър?

А може би има постановление за отказ?

Ако да (или – не), с какви мотиви?

Ако пък проверката все още продължава, какво налага това протакане и кога се очаква най-после то да приключи?

От прокуратурата има само един отговор: пълно мълчание. По казуса „Горанов“ вече 10 месеца мълчи и обикновено доста словоохотливият Сотир Цацаров. Което означава, че някъде има нещо гнило.

Но едва ли в Дания.

Който заложи на прокуратурата, ще бъде по-близо до истината.

Сергей Трайков