Скок в Бремето

В съвременния свят, както знаем, всяко нещо си има цена. Запитвали ли сте се колко струва удоволствието да се почувстваш българин за три дни?

Отговорът е – точно 25 лв.

Толкова е тридневната такса за участие във Фестивала на народната носия „Скок във времето”. Кебапчетата и кюфтетата си ги плащате отделно.

12-то издание на събитието премина с небивал успех, твърдят организаторите от фондация „Българе“. В Жеравна тази година са се стекли над 20 000 души. За този тип далавера народът казва известната поговорка за лудия и баницата.

Да бъдете допуснати до това платено „удоволствие“ не е никак лесно. Нужно е да минете 9-те кръга на ада от изисквания. Инициаторите са се постарали да отсеят „истинските” родолюбци от фалшивите. Най-общо казано – достъпът на посетителите, носещи атрибути на съвременната ни цивилизация, е строго забранен. Явно, високите технологии и българщината са взаимно изключващи се неща.

Ако искате да сте автентичен нашенец, забравете за мобилния си телефон, носенето на слънчеви очила, запалки, ръчни часовници, съвременни шапки и кърпи също е забранено. Разрешава се единствено използването на калпаци, ямурлуци и елеци от аба и кожа. При летни температури от над 40 градуса на сянка, подобно облекло не знам дали ще ви накара да се почувствате българин, но със сигурност може да ви причини топлинен удар.

Появата на майки с детски колички е нежелано, уважаеми българки – цедилките са вашето бъдеще!

„Ако не сте могли да си осигурите носия, при входа на фестивала можете да си закупите или получите под наем”, предлагат организаторите.

Така де, нека и шивачите да изкарат някой лев на гърба на наивниците. След като изстрадалият посетител е изпълнил един куп условия и е оставил една камара пари, той прекрачва с чисто новите си цървули свещената фестивална територия. Чувства се лек, джобът му е празен, но погледът му се изпълва с национална гордост.

И ето – истинският българин прави първи си крачки към димящата наблизо скара.

Влади Христов