ФОНД ЗЛАТНА РИБКА

Драги читатели, ако случайно ви падне да уловите Златната  рибка и тя ви предложи Златната служба – не се блазнете по разни митници, директорски бордове и игрални казина, а си поискайте  Държавния фонд „Земеделие” (ако бе жив Алеко, щеше да помечтае не за Солунската митница „дето му е израсла на сърцето”, а за него…).

Но ще попитате – какво му е толкова интересното на тоя фонд? Ами – и както е известно – раздава той милиарди субсидии, наши и европейски, с произтичащите от това благини за раздаващите. Но не бъдете сигурни – въпреки Рибката, там е трудно да се  уредите, защото ще ви засрещнат яки интереси.  „Управляващи” нескончаеми рокади – назначавания и преназначавания, оставки, уволнения, че и прокурорски обвинения.

Ето последната. През юли ДФЗ се сдоби с нов шеф – Васил Грудев. Този филм – ще речете – сме го гледали:  чисто симулиране на „кадрова обнова”, а на практика „наши хора” се превъртат с още „по-наши”  и без грам реформа. Но съмненията се оказаха неверни. Новият шеф още на секундата „изрови бойната секира”. Зае се с най-болните задачи – да отпуши пътя на младите фермери; да поощри зеленчукарите и овощарите, като ограничи съответно едрите зърнари и скотовъдци; да електронизира раздаването и контрола на субсидиите; и не на последно място –  да премахне, както се изрази – „кърлежите”. И се запитахме (като в стария филм „Кой сте вие, д-р Зорге?” за легендарния съветски разузнавач) – „Кой сте вие, д-р Грудев?”…

Този човек  не е нов за сектора  – на възраст е под 40, следвал е във Франция и специализирал в Холандия, говори френски и английски,  бил е агроминистър в служебния кабинет на Близнашки, а на всичко отгоре е водил преди и за кратко същия този фонд (министър Танева много го хвали  като мениджър). Но с какво конкретно стартира? На първо място – извади от фризера договорите с 880 млади фермери, гарнира ги с по 25 хил.евро, а и обеща нещо важно – че при него те няма да бъдат бавени както досега по две години. Казано метафорично –  ДФЗ е кръвоносната система на селското ни стопанство:  годишно раздава 3 млрд.лв., които отиват при голяма част от 120 хилядите регистрирани стопани… А в паузата, и докато раздаваше грамоти на отличили се млади фермери, Грудев уволни четирима директори с диагнозата „лоши герои” и „податливи на корупция”; а първите му  заместници навреме усетиха дебелия край и подадоха оставки.

Дали ще удари и по „крадците” на  субсдидии, представящи като обработваеми земи игрища, училищни дворове, гори, и съответно „споразумяващи се” със съответните  чиновници, известно как…

Ще наложи ли най-после отдавна приетата, но замразена практика терените да бъдат заснемани сателитно (чрез европейската фотосистема „Коперник”), така  бюрократът с  химикалката ще бъде изключен… Интересно е обаче как ще реагира  т.нар „среден ешелон”, палачът  на всяка реформа? Ами, ще постъпи както винаги:  ще се скатае. Така и стана – от 23 директори в ДФЗ (ама и щат!) 21 са излезли в отпуска (а един от тях бил яхнал бронирания си (!)  мерцедес и изчезнал в неизвестна посока)…

Нека за финал развием една теория на конспирацията.

Обществена тайна е, че открай време  министерството е  „периметър“ на ДПС. Посветени обаче твърдят, че Сараите изоставят  любимото си ведомство и прехвърлят „порциите си” в енергетиката.  Ами ако решат да си го върнат  – няма ли много скоро емисари на ДПС да посетят премиера  и му предложат сделка,  която не може да откаже: да отсвири Грудев  срещу парламентарната им подкрепа?

Топката е фалцова и в полето на  премиера.

Наско Мандаджиев


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: