ИМА ЛИ ЖИВОТ БЕЗ ПАРТИЕН ЧАДЪР?

Стартът на ДПС в предизборната кампания е доста любопитен. Той започна не с фанфари и гръмки обещания, а с чистка на общинските ръководства в Девин и Гърмен. Явно Ахмед Доган не е доволен от представянето на Движението в изборите на места, които се считат за негови бастиони, обаче вкарва в кметствата все по-малко съветници. Затова се опитва да търси промени с налагането на нови лица.

От това най-много си изпати Ахмед Башев – един роден Конфуций, автор на мъдрия съвет към младото поколение: „Студентите трябва да използват силите си другаде, а не да се ангажират с политически проблеми“. Този бивш сътрудник на Държавна сигурност като агент „Манол“ и отдавнашен любимец на Ахмед Доган има приятна биография. От обикновен учител ДПС го префасонира в дългогодишен кмет на община Гърмен за периода 1999-2013 г.  А след това, за награда, ДПС го монтира като свой депутат в 42-то Народно събрание.

Този сладък живот обаче изведнъж приключи. Ахмед Башев ще  последва съдбата на други бивши любимци на Ахмед Доган – политическите трупове Осман Октай, Касим Дал и Лютви Местан. Той е имал неблагоразумието да присъства преди месец на нерагламентирана сбирка в Пловдив на бивши и настоящи активисти на Движението, които обсъждали създаването на ново ДПС. Затова беше изключен от Централния съвет на ДПС, а след това му биха шута и от общинската структура в Гърмен. Сега му остава да се състезава на изборите за кмет единствено като независим кандидат.

Има обаче и по-лоши неща от политическата смърт. Темида веднага насочи интереса си към Ахмед Башев. Окръжна прокуратура-Благоевград внесе в съда обвинителен акт за безстопанственост срещу него. Обвинението: при строеж на път между селата Огняново и Рибново на стойност 16 милиона лева той е успял да отклони повече от 3 милиона. Това едва ли е нещо ново – всеки кмет гледа да се облажи от скъпи проекти, като сключва договори за извършването им с близки фирми, а после дели с тях „отклонените“ пари. При този случай обаче в очи се набива друго. Прокуратурата е била готова с обвинителния акт през далечната… 2005 година. Но не го е внесла в съда. Понеже политическия чадър над Ахмед Башев не позволява прилагането на Наказателния кодекс и го пази от присъда. Така делото отлежава и събира прах и паяжини без никакво придвижване в продължение на 14 години. Това е скандално дълъг период на бездействие от родната правораздавателна система. Щом обаче защитният чадър над Башев изчезва, Темида изведнъж се сеща, че е независима от заповедите на партийните централи и на мига превръща политическия труп в обвиняем.

Интересно ще стане, ако БСП или ГЕРБ изненадващо решат да подкрепят на кметските избори „независимия“ Ахмед Башев. Дали тогава Темида няма пак да върне делото му във фризера, за да изчаква идването на друг удобен момент, в който липсата на партиен чадър ще й позволи отново да се преструва на независима?

Сергей Трайков