РАДИО ГА-ГА

Така пееха „Куин“ в своята песен за някакво измислено радио. Май има такова радио „Га-га“ – и то се казва БНР.

Сега в неговата програма „Хоризонт“ някой „главанак“ (изразът е на премиера Бойко Борисов) си напъха „гагата“ и взе да кадрува. Случаят със свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова, дългогодишен репортер с ресор „Правосъдие“, е груба намеса в работата на обществената медия. А пък спирането на сигнала на програма „Хоризонт“ за няколко часа е прецедент, който досега не се случвал. Обясненията за някаква профилактика са смешни – това да не е „Топлофикация“, че да ни остави без топла вода заради профилактика… Радиото е информация и да му спреш кранчето си е направо цензура.

Кой спря кранчето? Кой предупреди Силвия Великова да не коментира избора на новия главен прокурор и предпочете да я „премести“ на друга длъжност? Май пак стигаме до онзи Кой, познат ни от протестите преди години. И се питаме Той ли е същият Кой, заради когото не един и двама журналисти се разделиха с медиите си? Похвално е, че журналистите от БНР скочиха в защита на колежката си. И в защита на свободата на словото.

Но свободата на словото е отговорност… Има изисквания, към които една национална медия трябва да се придържа. Защото се издържа не от фирми или партии, а от данъкоплатците. Щом по закон е „обществена“ – трябва да е в полза за обществото. И ако критичният тон на Силвия Великова по адрес на съдебните и прокурорските батаци е в полза на обществото, то същото ли е с друг водещ – Петър Волгин? Неговите предавания, (коментарите и събеседниците му) са открито антиевропейски и проруски… Преди години самият той отиде в Крим (командирован от кого?) и по „Хоризонт“ възхваляваше руската анексия на полуострова, което е точно обратното българската и европейската официална позиция. Веднага след убийството на опозиционния руски политик Борис Немцов Волгин от ефира на БНР „разкри“ убийците – Съединените щати и ЦРУ… При свалянето на малайзийския пътнически самолет с ракетен комплекс „Бук“, когато загинаха повече от триста пътници, водещият Волгин „посочи“ извършителите – украинците… След години, когато разследването доказа, че това са пияни руски сепаратисти, водещият-всезнайко просто млъкна по случая…

Примери за „волгинската“ журналистика в ефира на БНР има много, но дали това е безпристрастна журналистика? Или си е чиста манипулация и хибридна война? Ако водещият с име на голяма руска река е убеден путинофил, нека говори пред съмишленици на язовир „Копринка“ или пред камерите на БСП-телевизията, но не и в обществена медия.

Една обществена медия не е радио „Га-га“, където всеки водещ, добрал се до микрофона, напира да изграчи своето лично „Га“…

Михал Мишковед

 


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: