ПОЗИТАНСКО ЦАРСТВО-13

КАК МАЯ НИ ОМАЯ

Копродукция на Ран Босилек – М. Вешим

 

Драги ми Смехурко,

Ти  разбра, човече – имаме си кандидат-кметица вече. Майчето от Кюстендил, провинциален край хубав и мил, от амбиция бъка в столицата да смени Фандъка. И всички социолози дават є залози, че със своя антураж ще стигне чак до балотаж.

Сигурно се чудиш, братко, как  Мая баба ни омая сладко, че да я издигнем като кандидат за кметския мандат?

Не бързай, ще ти кажа, нека да вървим полека, все едно с тебе ходим по витошка пътека…

Мая, не само аз я зная – миналото се не трие, тя беше наше,  червено острие… Но ти  помниш, преди години – влезе с Бареков в завера за Костинбродската афера. Помниш още и дори, че Пеевски тя подкрепи – поддържаше го с глас и в миманс, когато го предлагаха за шеф на ДАНС.

– Тя е от сорта на Барека, също толкоз  бързорека… Още тази стринка е като него палачинка – върти се тук и там, все с комсомолчески плам… Преди време партията ни отрече и безпартийна бързо се нарече. Наведена в кръста при Бойко се яви, за омбудсман да се глави…

Туй на баба казах аз, когато Мая пред медиите рече, че кметица є се става вече – ролята на омбудсман не я чувствала таман… Мерак си имала, пък и  тоалети – за постове държавни по-напети… Към върха наяве чула зов, зовяла я народната любов!

– Не є вярвай, бабо Корни, кандидатури като тез са спорни! За любов народна не слушай басни, в политиката са те опасни! Уж обичат я хора на всеки ъгъл, но неин враг е чичко „Гугъл“ – има биография близка до кюстендилската мафия… Може днес да разправя ала-балеви, но е минала и покрай братя Галеви…

Тук баба ни Корни ми шътна:

– Остави, Позитанчо, таз работа мътна! Че кой от нас в своята биография не е бил към някоя мафия! Не говори ми тинтири-минти, при нас всеки е играл за кинти! По-важното е, макар и с мъка – от столицата да махнем Фандъка! Сложим ли тук за кмет социалист, ГЕРБ ще увехне като есенен лист! А напролет, запеят ли птички, ще дойдат и избори  – там баба ти Корни ще е над всички! И страната ще тръгне по моята мерка, ще ме видиш начело – като премиерка!

Тук не се смирих и баба ни предупредих:

– Умна си, бабо, но кадрите си знаеш слабо! Не оставяй Мая сладко да те омая! Не иска тя да е кмет, а гледа по-нагоре и по-напред! Утре, по неин маниер, ще те измести и от премиер! Или пък, без прецедент, ще замени нашия мил президент! Мая е от такава порода – тя мре за властта, не за партията и за народа!

– Тюх, бре! Май ставаме лидерки две! – баба Корнеляна се сепна: – Заради Мая няма партията да цепна!

– Утре, ако си слаба или сама, Мая не ще ти цепи басма! По-
добре  кандидатите пак поглеж – не ти трябва в гащите таралеж!

Обмисли баба хипотезата тая, па се обърна към Мая:

– Аз зная, има в теб, мила, много партийна сила! Но за да не стане гаф, ще те сложа на полиграф!  С единствен въпрос, който хич не е прост!

И тук баба глас извиси към огледалото, на стената дето виси:

– Огледалце, огледалце, я кажи има ли друг на света – лидер с мойта красота!

Мая веднага включи да се вреди, огледалцето с отговор пререди:

– Няма, Корни, на света друг лидер с твойта красота!

И пред събранието заяви, без за миг да се изчерви:

– Другари, нека всички на Корни вечно да сме покорни!

Туй доказателство на баба є стигна, кандидатурата є издигна. Но подписаха и документ, истински – не фалшимент: стане ли кмет, Мая се задължава „Позитано“ да уважава! И като верен паж, при Корни да ходи на инструктаж! Най-важно: да служи не на софиянци, а на нас – позитанци! (Между другото, с такъв документ баба държи и нашия президент).

Ето това подкрепихме, Смехурко, за кметски мандат  –  едно нещо, маскирано като демократ, уж независимо като кандидат, пък иначе – тарикат!

И тоя типаж щял да стигне до балотаж – твърди го даже и Гълъба, всенародният Благолаж.

Но  ти, Смехурко, не губи кураж за изборния тираж!

 

Твой приятел гневен,
Позитанец нервен