ПРЕДИЗБОРНА АНАХРОНИКА

КМЕТ НА ДВЕ СЕЛИЩА

Ценко Чоков, който е подсъдим за рекет, отвличане, побои, поръчителство на палежи и неплащане на данъци, получи 4 години и половина затвор на първа инстанция. Докато делото му се гледа на втора, той беше пуснат от килията под домашен арест, защото уж е тежко болен. Защо уж ли? Ами защото срещу 200 000 лева гаранция Апелативният специализиран съд го освободи от домашния арест, а болният подсъдим веднага се регистрира в Общинската избирателна комисия и тръгна да агитира из Бяла Слатина и селата, за да го изберат за кмет.

Скандалният управник на Галиче е кметувал в селото рекордните 5 мандата с подкрепата на ДПС. Сега обаче предстои „изключително голяма промяна” в политическия и социалния живот на Галиче, защото за негов кмет се  кандидатира… съпругата на Ценко Чоков – Цветелина Нелова. А той самият реши да стане градоначалник на град Бяла Слатина и бе издигнат от местната коалиция „Новото време”, в която влизат ДПС, НДСВ и „Новото време”.

Изгледите Ценко Чоков да кметува в Бяла Слатина са съвсем реални. В селата на общината право на глас имат 15 хиляди човека, а в града – само 10 хиляди.  Затова емисарите на подсъдимия кандидат обикалят околните села и обещават по 50 лева за изборен глас. За да седне в кметския стол, Ценко Чоков трябва да събере около 8 хиляди гласа, което е напълно възможно. Тогава той ще кметува едновременно и в Бяла Слатина, и в Галиче – чрез жена си, където нейното избиране изобщо не подлежи на съмнение. А през следващите 4 години жителите на Бяла Слатина бял ден няма да видят, ако не внимават за кого гласуват.

ПАРТИИ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ БОКЛУЦИ

В местните избори ще участва още един подсъдим. Това е Панайот Рейзи, който се намърда в кметството на Созопол още през далечната 2007 година.

През следващите мандати той смени членството си в различни партии – Социалдемократическата, „Гергьовден”, Съюз на свободните демократи, ГЕРБ. Преди година прокуратурата повдигна обвинение срещу него за присвояване на два милиона лева, с които е ощетил общината, но П. Ремзи се заинати и не пожела да подаде оставка. Тогава съдът го отстрани от кметството през 2018-а, а Бойко Борисов лично го изгони от ГЕРБ.

Сега, с цялото си нахалство, така присъщо на политическия ни елит, Панайот Ремзи отново напира към созополското кметство. За да влезе в него, този път той е станал член на Съюза на демократичните сили. И на всичкото отгоре е водач на неговата листа! Нима в цялото местно СДС няма друг, по-подходящ от него човек, който, ако не притежава други качества, поне да не е подсъдим?

Обикновено в обществото се подлагат на подигравка политическите хамелеони, които сменят партиите си не заради някакви идеали, а само за лична изгода. Но не е ли в партиите по-голямата вина? Те отдавна са се превърнали в политически кошчета за отпадъци. И приемат всеки политически боклук, изхвърлен от други партии.

Сергей ТРАЙКОВ