ВМРО разигра възстановка от времето на живковизма

С писмо до прокуратурата „войводите” от ВМРО поискаха да забранят Българския Хелзинкски комитет. Бил антинароден и антибългарски, предател на националните интереси.

Има нещо сбъркано в такава забрана – или времето, или мястото.

Ако бяхме в Северна Корея или  Русия – може. Пхенян не разрешава мобилни телефони и интернет, а  Москва гони НПО-та, защото са „неправителствени”. Там всички организации трябва да са правителствени, с личното разрешение и назначение на „негова светлост”  Владимир Владимирович. А пък тия дни руският парламент се закани да врътне копчето на „Дойче Веле” –  депутатите не  харесвали коментарите на немското радио. Точно както в Брежневото време не харесваха и заглушаваха Радио „Свобода” и „Гласът на Америка”…

Но тук все пак сме Европа и  да се забранява е по-сложно. Каза го дори премиерът: „Никой нищо няма намерение да забранява!”

Не му е и времето – то беше преди 30 години…

Защо тогава „войводите” скочиха „на нож” срещу една правозащитна организация?

Това просто  е възстановка.

Такива свикнахме да гледаме често: едни актьори-самодейци нахлузват шлемове и брони, за да разбият „ромеите” при Ахелой хиляда и сто години по-късно. Други  навличат шаячни униформи и с викове „Свобода или смърт!” гонят „турски пълчища” около връх Вола или на Шипка. Трети – на баирите около Троян играят „като за Световно” битката при Каймакчалан от Първата световна…

Сега нашите „войводи“–самодейци  разиграват възстановка, за да покажат на младите поколения как изглеждаше „късният живковизъм”.

Тогава нямаше НПО-та, чужди радиостанции и права на човека. Когато режимът
почна да се пропуква, взеха да се появяват неформални граждански сдружения. Властта  ги забраняваше, а на тяхно място правеше други – казионни… Когато Илия Минев създаде Независимото дружество за защита на правата на човека, Партията го дублира с подобен Комитет, начело с Константин Теллалов… Когато бе забранен Русенският комитет в София, на негово място в Русе се регистрира „казионен”…

Сега „войводите” могат да действат по тоя пример – да си създадат свой Хелзинкски комитет, „патрЕотичен” и „родолюбив”   – начело с Александър Сиди или Карлос Контрера – все Велики българи по произход, както личи и от имената.

За да докажат нагледно, че историята е кръгла като нула, когато се прави от кръгли нули –  след трийсет години преход пак се връщаме там, откъдето тръгнахме – на изходно положение!

М. Вешим


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: