На Русия с любов

За просперитета на една нация може да се съди по това дали са във възход нейните традиции.  За останалия свят руснаците все още имат репутацията на народ, тясно привързан към твърдия алкохол.

Оказва се обаче, че в тази държава хората претърпяват странни метаморфози. Нов доклад на Световната здравна организация разкри шокиращи данни – консумацията на спиртни напитки в Русия е спаднала с 43% от 2003 година насам. Авторите на изследването твърдят, че тази тенденция е главен фактор за повишаване на дълголетието в страната. Въпросните учени едва ли се замислят, че основната причина за намалената консумация на алкохол е липсата на пари, а не промяната в мисленето на братушките. Спре ли една нация да пие, значи е в тотална икономическа криза!

За да проверя дали това проучване е вярно, реших да се допитам до един от кварталните алкохолици.

Андрей е натурализиран руснак, женен за българка медицинска сестра. Минавам снощи покрай близия супермаркет и виждам на стъпалата му Андрей с още няколко приятели по чашка, кротко да си пийват евтино наливно вино. „Андрюша, прочетох, че руснаците намалили пиенето!”, подхванах го без заобикалки аз. Потъналите му в алкохол светло-сини очи изведнъж се оживиха. „Аааа намалили им пиенето, няма кой да им го намали. Ще стане веднага революция! Нов октомври ще има, ако някой посмее!”.

„Спокойно, Андрюша, спокойно, никой няма да им отнема алкохола, те сами го били намалили. Научно доказано е, цял доклад има по темата”, реших да внеса ред в мислите на недоумяващия руснак. „Тия учени да си гледат работата! Явно кракът им не е стъпвал в Русия. Хич не им вярвам на измислиците! Такива анкети по телефона и аз мога да вземам. Ама я седни на масата да изпиеш няколко водки, пък после върви изчислявай точните проценти”, заключи мъдро Андрюша и отпи няколко едри глътки вино.

Нямаше какво да кажа срещу железните му доводи. Влязох в магазина. Течеше промоция на водка „Столичная”. Взех си незабавно една бутилка!

Братушките като не пият, поне ние, българите, да им направим малко оборот.

Влади Христов