В зоната на простотията

ЩАМ ДО ЩАМА, МАЙНО ЛЬО

Навремето имаше само един вид грип и неговото лекуване беше просто: топиш краката в леген с вряла вода, пиеш липов чай, слагаш компрес за смъкване на температурата, гълташ един аспирин и на другия ден си здрав. Днес обаче нещата са много променени. Нападат ни какви ли не видове грип: вирусен, бактериален, нилски, испански, японски, филипински, азиатски, африкански, птичи грип, свински грип и какви ли не още като „Мичиган“ и „Хонгконг“. А тази зима ще ни атакуват един куп други грипни щамове: „Бризбейн“, „Канзас“, „Колорадо“ – разновидност на „Виктория“, и „Пукет“ по линията на „Ямагата“.

Щамове колкото искаш, но има ли лечение за тях? Че как да няма, аптеките са претъпкани с чудодейни лекове срещу грип, които се рекламират от всеки телевизионен екран. Струват скъпо, продават се без рецепта, но не гарантират лечение. Най-добрият ход в случая е превантивната профилактика с ваксина. Особено за възрастните, сред които смъртността от грип е най-висока. В 7-милионна България 25 на сто от населението е над 60-годишна възраст. При тях ваксинацията е повече от желателна, защото всяка година от грип умират от 1000 до няколко хиляди възрастни. (У нас все още няма точна статистика.) Общата картина на ваксинираните обаче е плачевна, тя е на нивото на най-слабо развитите държави. Само едно сравнение: в Холандия се ваксинират 70 на сто от цялото население; у нас – под 3 на сто. Тоест – ние сме на дъното като превантивна грипна защита.

Тази година за първи път се полага едно хубаво усилие за разширяване на имунизационния обхват. Предвидено е ваксините за желаещите над 65 години за първи път да са безплатни, а те са повече от един милион и половина човека. В нашата мила татковина обаче се наблюдава много интересно явление. Ако ваксините не достигат, се надига брожение: защо няма ваксини? Когато пък аптеките са добре снабдени с ваксини и те са задължителни, родители започват да роптаят: защо да си бодем децата? Ако се намалят ваксините в задължителния календар: защо се намаляват? Ако се увеличат: защо се увеличават? Да не говорим, че има и една многобройна група от уж образовани всезнайковци, които плашат в социалните мрежи, че ваксинирането е много вредно за организма и трябва да се избягва по всякакъв начин.

Невежеството и простотията, за разлика от грипа, не се лекуват.

Дали сме поумнели, ще разберем в края на зимния сезон. Ако и след безплатното имунизиране не надхвърлим трите процента ваксинирани българи, а повишим броя на починалите, отговорът ще е ясен.

Сергей Трайков