Нашият петъчен салон

БезСлавни времена

През 1998 година писателят Людмил Станев издаде „Няма такава книга“.

21 години по-късно хора, които не четат книги, създават партия „Няма такава държава“.

Държава има, но има нещо доста сбъркано в нея. Кражбите са част от нормалността. От разбитите ни мазета – до липсващите в банките милиарди. И новоизлюпените родни политици не остават назад. Още едва регистрирана, около новата партия на Слави Трифонов „Няма такава държава“ гръмна скандал за кражба. В социалните мрежи будни граждани алармираха, че логото на учиндолеца, представляващо трибагреника на фона на човешка ръка, е откраднато от украинската партия „Гражданска позиция“. Отделно в член 5 от закона за политическите партии е записано: „Политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България“.

Каква стана тя! Освен кражба на интелектуална собственост имаме и друго закононарушение. Както казваше инспекторът в „Опасен чар“: „Лошо, Трифонов, лошо!“.

Ако се замислим, тези кражби са си съвсем в реда на нещата. Години наред „Шоуто на Слави“ засипваше телеаудиторията с крадени от руски сайтове вицове. Сега електората го чака същото, но с предизборните обещания.

Всъщност не съм съгласен с тези, които твърдят, че мястото на Слави не е в политиката. Напротив, както вече стана ясно, той и компанията му владеят много добре основното „качество“ на българските политици – кражбата. Щом може някой да краде идеи, защо като влезе в парламента да не краде милиони. Така де – и едната, и другата кражба стават много лесно, особено ако се целиш в електорат, който дори в Гугъл няма да потърси дали нещо е крадено. „Ние такива най ги обичаме!“, биха възкликнали новополитиците. Колкото по-малко информирани е гласоподавателят – по-добре.

Следващите парламентарни избори ще бъдат през 2021 г. Дано феновете на учиндолския пишман политик дотогава прочетат „Няма такава книга“ на Людмил Станев. Може да им е първата книга от училището насам, но пък кой твърди, че прогресът е бързо нещо.

Влади Христов