БАНКОВ НАДЗОР ОТ МЕХАНАТА

Всяко чудо за три дни. Така може да се характеризира медийният, а и общественият интерес към делото срещу фалиралата Корпоративна търговска банка. Когато след много перипетии и дълго протакане преди 7 месеца то най-после стартира, известно време беше във фокуса на общественото внимание. После делото постепенно бе засенчено от много други скандали. Ако това е целял Цветан Василев с петгодишното отлагане на процеса срещу него, то го е постигнал на сто процента. Защото сега интересът към него е нулев.

При заседанията на Специализирания наказателен съд няма нито протестиращи вложители, настояващи за възмездие, нито телевизионни камери, нито тълпи от журналисти. Те минават тихо и незабележимо, сякаш става дума за квартална кокошкарска история, а не за най-големият банков обир у нас, осъществен със съдействието на бездействащата държава. А в съдебната зала има какво да се чуе, защото вече два месеца дава показания бившият главен счетоводител на КТБ – Бисер Лазов, който е и основен свидетел на обвинението. На поредното заседание на Спецсъда той разкри, че Цветан Василев е правел откровено набиващи се в очите мошенически комбинации при ограбването на КТБ, като направо се е подигравал с контролиращите органи, но никой дори не се е и опитвал да го контролира: в източването на банката например са участвали кухи фирми, регистрирани на шофьор, майстор по поддръжката и бодигард.

Бисер Лазов посочи дружеството „Порт инвест – Русе”, което се водело на Пламен Павлов – един от шофьорите на банкера-беглец. През април 2012 година на този изключителен финансов специалист са били преведени 30 милиона и половина евро. След това са били разпръснати в други кухи дружества от кръга на Цветан Василев.

Фирмата „Пасифик инвест” пък е регистрирана на името на друг голям познавач на сложната банкова материя – Борис Зарев. По някакво (вероятно случайно) съвпадение, той е баща на Красимир Зарев – бодигард на мустакатия аферист. Тя е прилапала от активите на банката два кредита: един от 24,4 милиона лева и втори от 8,7 милиона евро.

Най-интересен е тайнственият банков ерудит Р. К., който е работел по подръжката в офисите на Цветан Василев. Той е ремонтирал кранчетата в тоалетните, сменял е повредени електрически контакти и брави. В един приказен момент обаче този мотаещ се в заблуждаващо работно облекло на майстор, прикрит финансист, чудодейно е станал собственик на новооснована фирма – „Равас инвест”, която погълнала безвъзвратно 15,6 милиона лева.

Бисер Лазов посочи и 5 други фирми-фантоми, които нито са имали някакво имущество, нито са развивали каквато и да е стопанска дейност: „Териториален кадастър“, „Технотел инвест“, „Ти Си инвест“, „Транс трейдинг“ и „Глобал юниън“. В периода 2011-2014 г. те са получили от КТБ 165 милиона евро, които впоследствие са препратени в други техни фантомни посестрими, както и в офшорки. Собствениците на кухите дружества се сменявали често, за да им изчезнат дирите, да се замъгли обстановката и евентуални проверяващи да не могат да разберат, че има далавери.

На края на съдебното заседание Бисер Лазов каза, че с подобен род фиктивна дейност има още около 50 кухи фирми, които са създадени от Цветан Василев, само за да източват милиони от банката, но за тях ще разкаже в предстоящите си показания пред съда.

Продължава обаче да стои въпросът: а къде е бил надзорът на Българската народна банка начело с тогавашния є управител Иван Искров всичкото това време, през което Цветан Василев най-спокойно е действал не като грижовен стопанин на КТБ, а като неин обирджия? Защото изчезването на 5 милиарда и 400 милиона лева не е станало за един миг. Те не са се изпарили с махването на вълшебна пръчица, а са били източвани години наред чрез фиктивни кухи фирми, пред здраво стиснатите очи на уж контролиращата законността на всички банкови операции БНБ.

През това време Иван Искров беше съсредоточил вниманието си в съвсем друго нещо: той упорито криеше от обществото своята заплата и категорично отказваше да я оповести. Вероятно се срамуваше от нейния размер. Не се срамуваше обаче от друго.

Излъчен по една от най-гледаните телевизии видеоклип показа как двама развеселени мъже се забавляват в някаква механа в Банско. Разгърдени, без сака и вратовръзки, само по разкопчани ризи, братски прегърнати, с по един микофон в ръка те в еуфорично настроение пеят с пълен глас в дует кръчмарския хит „Назад, назад, моме Калино“.

Това са управителят на Българската народна банка Иван Искров и управителят на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

(Уж) надзираващият банкер и (уж) надзираваният банкер.

Когато обаче банковият надзор се извършва в извън официалното работно време, вечер, в механа, на отрупана не с банкови документи, а с бутилки маса, под звуците на пиянски песни, резултатът за банковите вложители е плачевен.

Сергей ТРАЙКОВ


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: