fbpx

ПОБЕДА ЗА АЛЕКО!

Най-после Алеко победи на избори!

Спомнете си гимназиалните учебници – там сам си е описал как ги е губил навремето. Сто години след това все четем как губи, но новият век си е нов – най-после – спечели ги!

При това – в жестока конкуренция! Някои от избирателите, по-романтично настроени, заложиха на поета Пенчо Славейков (да не се бърка с баща му, Петко – той още си няма банкнота), по-неграмотните се вързаха на букварчето на дядо Берон – за всеки случай вземаха по две, по три – и се минаха.

Алеко ги победи по всички показатели!

Победи и прасетата, обезщетенията за които се раздаваха по списък.

Победи пилетата, които се опитаха да се включат в изборния процес.

Размаза агитационните баници.

Тръшна оземи докторите, които издаваха серийни диагнози, та не избирателят да ходи до урната, а урната – до него, та гласуването да е по-правилно и сигурно.

Не слушайте лидерите, които сега ви обясняват, че са победили – победи Алеко!

След тия най-спокойни, почтени и демократични избори в новата ни история ми се струва, че е време да помислим за мъничка промяна в изборното законодателство. В днешното време, когато всяко левче се цепи на две и във всичко се дири, речено политически коректно, келепирът, безсмислието на старомодния изборен процес лъсна окончателно.

Според ЦИК организацията на тия избори ни е струвала 70 милиона лева.

Но това е само част от целия харч.

На изборите са си пуснали (някои – фърлили) бюлетината около три милиона избиратели. От тях – ден преди изборите, според проучванията, почти милион още не са били решили какво точно да зачеркнат, пуснат, или фърлят.

Приемаме, че половината от тях са решили безвъзмездно. Другата половина – срещу стимулираща мозъчната дейност и политическата ориентация безвъзмездна помощ.

Калкулираме прасетата, кокошките, баниците, докторите, оркестрите, баналните бири и кебапчета (тук-таме кюфтаци), раздаваните срещу правилен избор каймета – да приемем, че излиза средно по сто лева на човек. Умножаваме по половин милион гласоподаватели – ето ви още петдесетина милиона, похарчени, за да изберем най-достойните сред нас.

А би било много по-простичко и икономически изгодно, ако вместо да се плащат заплати на избирателни комисии, наблюдатели, координатори, агитатори, тартори и прочее, партиите да се съберат на една маса и да турят парите на масата.

– Ние – да рече едната партия – събрахме от нашите симпатизанти и от субсидиите ей толкова.

– Ние – ето толкова – ще се сконфузи другата.

– Ходете да се перете – ще рече третата. – Ето ги нашите! Къде сте тръгнали с жълти стотинки държава да управлявате!

Така, според събраната сума, справедливо ще се изчислят спечелените проценти от народния вот, всички ще се разотидат доволни от получените кметски и съветнически мандати, а сто и двайсетте милиона биха могли да бъдат използвани за нещо много по-полезно и разумно.

И с това да дадем заслужен урок на старата Европа как се правят икономически обосновани, демократични, прозрачни и честни избори.

Румен Белчев

Още от "Стършел"

Каква стана тя

ЗАВЪРШИ КОНКУРСЪТ ”ЗЛАТНА ПЕПЕЛЯНКА”

НДК, Наско Мандаджиев, наш кореспондент. Преди броени минути тук бе положен последният щрих на конкурса за отровно слово „Златна пепелянка”. Със свои разработки участваха най-изтъкнатите творци в този жанр – хулители, клеветници, музевирджии и автори на плювни. След многодневни спорове журито в състав лингвисти от БАН, хелзинкски правозащитници и архиереи от Синода най-после излъчи победителя. […]

Карикатури

На трупчета!

Разкази за всеки ден

ГОЛАТА ПРАВДА

В квартала преди няколко вечери някой бе открил на трамвайната спирка премръзнала гола старица, цялата изранена, със синини от удари по тялото, с проскубана коса и изпочупени нокти. Лежала почти в несвяст до пейката под навеса, дори нямала сили да седне, нямала никакви налични документи. Попитали я как е попаднала тук, знае ли коя е, […]

Карикатури

Еврика!

Каква стана тя

ЕВРОДЕПУТАТ – ТУЙ Е СЛАДЪК ЗАНАЯТ

В предаването “Панорама” на БНТ излезе един наш евродепутат (от социалистическото семейство) и каза: „Не бих опростил анализа на войната в Украйна само до международното право. От гледна точка на международното право е ясно кой е агресорът – Русия започна тази война, но Европа не е невинна. Европа направи много, за да създаде предпоставки за […]

Карикатури

Недвижим имот

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"