МАЛКО МЕМОРИ, НО НАВРЕМЕ

Казвал съм го вече, но и сега си струва да се напомни: преди време си купих матрак с мемори пяна.

Легнах си на покупката и си помислих: какви времена доживяхме – матраците имат памет (мемори – на английски), а хората нямат…

Сетих се пак за дюшека покрай отминалите в неделя избори. И покрай един главен редактор, татко Барба на „свободния” печат, който се трансформираше в удобен дюшек на всяка власт – и на предишни, и на сегашната.

Та този удобен вестникарски матрак, най-малко двулицев, както и да го обръщаш, коментираше изборно-морални въпроси по телевизията… Точно той, който навремето публикува във вестника си изфабрикуваната „партийна книжка” на синия кандидат Стефан Софиянски. Днес пак е главен редактор, макар и на друг ежедневник, и пак раздава морални оценки – разчита на късата „мемори” на хората.

На тази къса „мемори” се осланят и още двама видни журналисти – единият с колонка в ежедневник, а другият сега с депутатска банка в лявата част на парламента. Навремето те водеха предаването „Наблюдател”по БНТ и на едни кметски избори навряха микрофон пред лицето на умиращата пророчица Ванга, за да изтръгнат от нея предизборно предсказание: „Гласувайте за банкеро, он ке ви оправи!”… Припомням: „банкеро” от Първа частна банка бе и червен кандидат за кмет на София, а как ни „оправи” само след няколко месеца – това сигурно е оставило следи в „мемори”-то на вложителите в банката му.

Социолози и политолози сега коментират варианти за балотажа в София. Ако еди-кой си политик призове симпатизантите си, ако друг лидер подкрепи един от двамата кандидати… И правят сложни сметки с проценти и варианти ляво-дясно и дясно-ляво.

А сметките са много прости…

Ако човек има малко „мемори”, но му дойде навреме – точно за балотажа в София, едва ли ще има затруднения с гласуването. Не е нужно да пие дори „гинко билоба”, достатъчно е само да се сети за Костинбродската афера, за подкрепата на „Кой” за шеф на ДАНС и за онзи истеричен врек, който идваше от съборите при Жабокрек…

Щом „мемори”-то ви е в ред, изненади в балотажа не се очакват.

М. Вешим