РИНГ СВОБОДЕН!

ФУТБОЛЪТ – ФУНКЦИЯ НА ДС

Временният шеф на Българския футболен съюз Михаил Касабов се оказа агент на бившата Държавна сигурност с псевдоним Иван. А освен това и кредитен милионер. Но това не е новина. Неговата агентурна принадлежност бе оповестена от Комисията по досиетата през септември 2016 г. при проверка на кредитните длъжници към Банка за земеделски кредит.

През юли 2017-а Комисията по досиетата обяви имената на още 16 сътрудници на ДС, които от 1990 г. насам са били в ръководния орган на БФС – неговия Изпълнителен комитет. Такова голямо ядро на бившите тайни служби, и то в ръководството – общо 17 агенти, едва ли има в друга наша организация.

Под тяхното вещо ръководство футболът ни вече 15 години не може да припари до европейско или световно първенство, а след излагацията срещу Англия Боби Михайлов реши да подаде оставка. При наличието на толкова много бивши сътрудници на тайните служби не бе изненада, че  неговата длъжност бе заета от Михаил Касабов, донасял на три управления в ДС. Той трябва да определи дата за извънреден конгрес, който да избере нови ръководители на футболната централа. Сега се говори, че следващият президент на БФС не е задължително да бъде футболен човек, той може да бъде и от друг бранш, стига да е голям професионалист. Затова няма да се изненадаме, ако с уговорката „големи професионалисти“ в новия Изпълком на БФС влязат други бивши кадри на ДС, които в момента се изявяват в социологията, журналистиката или търговията с оръжие.

 

Борис ЧОЕВ