За една зелка повече

„Яжте кисело зеле, за да живеете дълго”, съобщи в своя статия в. „Дейли Eкспрес“. Киселото зеле съдържа витамин К2, който допринася за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.

Уважаеми редактори на „Дейли Eкспрес”, жалко, че чак сега откривате топлата вода по отношение на киселото зеле. В България си го ядем дори на закуска, затова пращим от „здраве” и ни инсулти, ни инфаркти ни ловят. Всичко е от витамин К2-то, да знаете! Именно заради въпросния витамин още щом започне ноември, мазетата на целокупния български народ се напълват с бидони. „Благоуханието”, което се носи от тях, често поставя крехките междусъседски отношения на карта.

Преди няколко дни на входната врата на кооперацията ни изникна следната бележка: „Михайлов, киселото зеле – вън от мазето!”. Съдейки по разкривения почерк, става ясно – анонимката е писана в момент на нервен пристъп. Пред мен любителят на киселото зеле отрече своята вина: „Ще ме карат те да си махна бидона! Хайде бе, ами нали като го изкарам от избата, ще се размирише още повече. Да знаеш, тая бележка само Делирадева я е писала. Какво да кажем за нейните парфюми. Мине ли по коридора, 3 дена след това ухае на българска роза и жожоба!”. „Виж какво, Михайлов, предлагам ти да действаш стратегически!”, посъветвах го аз. „Не само няма да махаш бидона, но ще напълниш и още един. Преди Коледа тръгваш от етаж на етаж и връчваш по една зелка на всеки съсед. Така хем ще ги омилостивиш за миризмата, хем като въртят сарми, ще те благославят”.

Явно ме беше послушал, защото само след дни острата зелева миризма се увеличи двойно повече. Делирадева обаче този път си замълча, дори собственоръчно отлепи първата си бележка. Ето на какви жертви сме способни за една зелка повече.

Влади  Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: