Възрастта не порок

Наско МАНДАДЖИЕВ на 2 х 40

ЧЕРПЕНЕ ДО ИЗЧЕРПВАНЕ

Черпенето. Твърде неприятна работа. Засяга разходи със съответните главоблъскания. Аз не съм единственият му опонент. Преди мен мнозина са му се опълчвали. Ето, фараонът Хеопс. Веднага след като завършил пирамидата си, се укрил при танцьорка някъде около Гиза и така се отървал да гощава роднините си фараони. И Айнщайн. Теорията за относителността я открил, но същевременно се скрил. Зачезнал в Сърбия при една дама, която после му станала съпруга. Обаче допуснал да го проследят – но, понеже добре владеел теорията си, се отървал с относително малко черпене. Завършвам с още един съмишленик, Нютон. Щял да открие с цяла година по-рано своя Закон за гравитацията, но изгубил време да сметне колко ще му излезе черпенето.

Логично, около моята годишнина и аз умувам върху проблема. По-точно – къде, кога, как, кого, с какво и колко ще трябва да черпя. И мисля, че в тази куртоазна част човечеството прекалява. Стигна неподозирани висоти и заема все по-нови терени. Вече се черпи буквално за всичко. Постигаш някакъв, дори малък, успех – връхлита те орда цвилещи ухажьори. „Дипломира се! Е, ще черпиш!“ „Оздравя! О, няма да минеш с една бутилка!“ „Взе си тротинетка! Честито – и знаеш какво пием.“… Установих и друго: за развод хората черпят повече, отколкото за сватба. Както е тръгнало, ще почнем да черпим за това, че сме черпили.

Но има хора, които воюват с въпросната аномалия. Съседът ми Иван. Ездач е той и пострада – падна от коня и си счупи крака. Гипсираха му го, след месец оздравя, но не махна ботуша. „Хей, комшу – закачам го, – стига си се правил на болен, ами махай гипса!“ А той: „Приятел си ми и ще ти доверя – държа го, за да не черпя за оздравяването, че в момента съм зле с парите“. Неговият случай ме накара да поразсъждавам още за черпенето:

Не черпи много, а навреме.

Почитай черпещия, а не обещалия да черпи.

Да черпиш бояджия със 100 гр. питие на всеки 1000 гр. боя е по-добре от обратното.

Гардероб, изнесен до петия етаж, консумира петорно повече черпене от изнасянето му на първия.

Черпенето на любимата започва с медальон с гъби и завършва със златен.

Плик със 100 долара е подкуп, а часовник за 10 хил. – почерпка.

Банкнота или ракия? Това е въпросът.

Наско Мандаджиев


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: