ДВА ДЕНА ОТ ЖИВОТА НА ПРЕМИЕРА

Беше четвъртък.

Главният министър на Републиката Бойко Борисов проведе редовно заседание на подведомствения му кабинет. Най-напред разпореди на главния (който и да е той) прокурор на същата Република да накаже виновните; главанаците и всички пунта-мара с евтини апартаменти, тераси, къщи за гости, зелени, соросоиди и прочие да му се махат от главата. После спря, пое си дъх и – както се следва – разкритикува опозицията. Сетне даде думата на министрите.

Министърът на финансите Бойко Борисов докладва за наличието на бюджетен излишък, отпусна 50 млн. лева за Коледни надбавки на едни пенсионери и разкритикува опозицията.

Министърът на вътрешните работи Бойко Борисов информира, че контрабандата е овладяна, битовата престъпност е отрицателна в положителен смисъл, а организираната престъпност е под пълен държавен контрол. Накрая разкритикува опозицията.

Министърът на външните работи Бойко Борисов съобщи за назначаването на новия български консул във Валенсия (Кралство Испания), за връчената протестна нота до френския президент, като подчерта, че България остава лоялен член на ЕС и НАТО. После разкритикува опозицията.

Министърът на енергетиката Бойко Борисов акцентира върху участието на България в изграждането на Балканския Турски (газов) поток, перспективата за привличане на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ и някои особености на алъш-вериша с ЧЕЗ. И, естествено, разкритикува опозицията.

Министърът на правосъдието Бойко Борисов докладва за значителните успехи в борбата с корупцията по всички етажи и асансьори на властта, за отпадането на унизителния мониторинг, наложен от Брюксел на България, похвали Висшия съдебен съвет за обективната му, прозрачна и безпристрастна кадрова политика и, естествено, разкритикува опозицията.

Министърът на икономиката Бойко Борисов обърна внимание върху стабилното развитие на страната, нарастващото благосъстояние на гражданите и предложи увеличение на заплатите на държавните служители с 10 %. Накрая разкритикува опозицията.

Главният министър на Републиката Бойко Борисов закри заседанието, брифира журналистите, отговори на правилните въпроси и в заключение отново разкритикува опозицията.

На следващия ден, петък, главният министър на Републиката Бойко Борисов влезе в Народното събрание за парламентарния контрол. И още в кулоарите му се стори, че нещо не е наред. Но какво, какво? Обяснението донесе някаква парламентарна секретарка: нямаше никакви актуални въпроси и питания. Той небрежно хвърли поглед в пленарната зала и почти ахна от изненада – за пръв път виждаше накуп всичките 240 депутати! Нещо обаче липсваше, нещо в пейзажа му се губеше…

Изведнъж проумя: нямаше я опозицията.

Главният министър на Републиката Бойко Борисов излезе навън. Почувства се малко странно – беше тихо и спокойно, по улиците и площадите нямаше протести и контрапротести, нямаше агитки и скандирания.

Но нямаше и още нещо.

Вече нямаше хора.

Крум Славов

_______________________
*От англ. Prime minister – министър председател, премиер; Prime – главен, най-важен, първостепенен, основен (има и други значения, като прост и първичен, но тук не е коректно да се имат предвид).


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: