Рап ли бе – да го опишеш

Винаги съм си мислил, че за да напишеш автобиографична книга е нужно да понатрупаш известно количество жизнен опит. Бранислав Нушич пише „Автобиография“ на 60 години, Чарли Чаплин и Уинстън Чърчил издават мемоарни книги, навършили 75 години.

За родните музикални „звезди“ явно това правило не важи. Преди две години, когато любимецът на тийнеджърите рапърът Криско беше на 29 години, издаде „Пътят нагоре“. Книгата съдържа лични истории, срещи с конкретни хора и сценични преживявания. За творението си от 160 страници рапърът споделя: „Не ползвам помощ на друг автор, сам пиша всяка дума и всяка история“. Ако в края на кариерата си напише продължение, озаглавено „Пътят надолу“, едва ли ще се оправи без чужда помощ.

Далеч по-многословен се оказва колегата му, самонарекъл се 100 Кила. Миналата седмица книжарниците бяха новоднени от автобиографичната му книга „Свободен“. В цели 262 страници 34-годишният рапър с истинско име Явор Янакиев разкрива моменти от нелекото си детство и възхода на музикалната си кариера. Останалите подробности от житието му ще научите само срещу 23 лева. Граби, народе! 100 Кила е роден във варненския квартал „Аспарухово“ и все още не завършил средното си образование. Чудесно!

Остава да си отговорим на въпроса – преди той и Криско да напишат автобиографичните си творби, колко други книги са прочели? Сигурен съм, че и двамата ще се затруднят с отговора. Спокойно, в рапа всичко е позволено, в българското книгоиздаване – също. Важното е да лапнем печалбата. Кой ще ти чака да стане на 75 години, та да пише мемоари.

Дотогава – я рапърът, я камиларя.

Влади Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: