ЛЪЖЛИВИ ИСТИНИ ИЛИ ИСТИНСКИ ЛЪЖИ?

Краят на всяка година завършва с прогнози за следващата. Гадатели, астролози, баячки, социолози, оракули, политолози, гледачки и всякакви шарлатани предсказват бъдещето на всеки, който плаща. Но познават ли?

Запазил съм брой на вестник „Россия сегодня” (”Русия днес”) от 2004 г. Текстовете в него са на руски и на български, а под главата му пише: „Лауреат правительства Российской федерации”. Издава го „Българо-руски информационен пул”, член на Световната асоциация на руската преса. Целта му е да представя живота на обикновения руснак. Причината да запазя този брой е обширната статия „Какво ни готви бъдещето?” В нея се разказва за 57-годишния жител на град Михайлово, Рязанска област, Юрий Яблонский. Този работник в месокомбината е станал местна легенда. Защото предсказва точната дата на… смъртта. Ето как описва появата на своята „уникална дарба” той. Един ден шефът му се скарал, а в главата на Юрий се появило числото 21 и името на месец – септември. Това бил денят, който се оказал последен за шефа му – той получил инсулт и починал. И така се почнало. За да направи прогноза, Яблонский трябва само да помисли за някого и в главата му се появява датата на неговата смърт. Ако е непознат, му е нужна снимка. Поглежда я и фаталната дата веднага се изписва в мозъка му. Учени предложили на Ю. Яблонский да отиде в Москва, за да го изследват, но той отказал. Обаче обещал да съобщи датата на смъртта на посочен от тях човек. От Москва изпратили снимки на известни хора и Ю. Яблонский дал своите прогнози. С твърдението, че грешка е „абсолютно изключена”. Ето и  самите прогнози.

Филип Киркоров, певец, четвърти съпруг на Алла Пугачова – ще почине на  11 юли, 2006 година.

Максим Галкин, актьор, пети съпруг на Алла Пугачова – ще издъхне на 13 август 2007-а.

Вахтанг Кикабидзе, актьор – ще умре на 16 март 2009 година.

Гари Каспаров, световен шампион по шахмат – ще почине на 8 октомври 2014-а.

Лев Лещенко, певец – неговата фатална дата е 1 януари 2019 година.

Петимата изброени явно не са чели прогнозите за собствената им смърт, защото си живеят без да им пука от фаталните дати, които щъкат в главата на руския шарлатанин. Който, за да стане известен, бълва абсолютни лъжи. Но защо вестникът ги публикува? Или може би вестникът е публикувал лъжи само преди 15 години? А сега е прегърнал истината?

Да надникнем в най-новия брой на „Россия сегодня” и да видам каква е представата му за истината в неговата уводна статия „Борисов забрави куфарчето с националния интерес”. Ето цитати от нея:

„На българските власти е поставена опасната задача да работят усърдно срещу Русия… Това е един от най-важните акценти в подписаната от Доналд Тръмп и Бойко Борисов декларация във Вашингтон. Главното в нея са ангажимените, които България поема в угода на САЩ и НАТО… В документа се декларира България да плаши Русия… Борисов е клекнал под натиска на най-силния в света по време на вашингтонските шушукания… България се нареди срещу враговете на Русия… Това е страна (става дума за България), на която не може да се вярва… Посланичката на САЩ Херо Мустафа изсъска: работете по-усърдно срещу Русия…”

Това ли е истината за България? И това ли е истината за вестника? Тази мухлясала реторика от времето на Студената война и Берлинската стена натрапва на читателите само един извод: България е опасният враг на Русия. Ако за лауреата на руското правителство това е истината, то има ли разлика между нея и лъжите на шарлатанина от Рязанска област, които рекламира?

Сергей Трайков


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: