Българската майка – изчезващ вид

Празниците свършиха, който оцелял след тях – оцелял. Истината е, че демографски сме цъфнали и завързали. Имаме една от най-високите смъртности в света, а раждаемостта ни намалява с по десет процента на година. Гърците се оказват доста по-далновидни от нас по отношение на опазването на нацията си. Министерството на труда в южната ни съседка е подготвило 14 мерки, между които изплащане на 2000 евро за новородено дете след 1 януари 2020 година. Правителството ще осигури 180 милиона евро за новите надбавки, които ще бъдат изплатени на около 90 000 майки.

И в нашата мила родина уж се раздадоха немалко пари. От Бюджет 2020 г. ще се облажи кой ли не, всички ведомства са с увеличени средства за издръжка, Националната здравноосигурителна каса намаза с 400 милиона лева повече, учителите ще вземат със седемнайсет процента по-високи заплати, дори администрацията на президента ще гушне близо 1 млн. лв. отгоре.

В цялата тази лапачка някой помисли ли за майките? Явно не е, защото паричното обезщетение за отглеждане на дете остана непроменено – 380 лева. Месечните детски надбавки пък са направо подигравка – по 30-ина лева. Още по-нелепо е положението при еднократната финансова помощ за новородено – средно по 250 лв. за първо дете, 600 лв. за второ, 300 лв. за трето и 200 лв. за четвърто и всяко следващо дете.

Уважаеми българки, както искате го смятайте, но колкото повече отрочета имате, толкова по-малко пари ще получавате. И ако си припомним Ботев с неговото: „Какви е деца раждала, раждала, ражда и сега българска майка юнашка”, можем съвсем спокойно да възразим на поета: „Ами не ще да ражда повече деца българката, писна й от безхаберието на институциите. Защо й е да ражда и да си създава допълнително главоболия?”.

С тази асимилационна политика от страна на управляващите българската майка юнашка е на път да влезе в Червената книга на изчезващите видове. А през това време гръцките майки ще дундуркат по няколко деца, добре подсигурени от държавата.

Влади Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: