ФИЛАНТРОПИ С КАДИЛАЦИ

Известният в цял свят роман на Робърт Тресъл „Филантропи в дрипи” у нас не бе харесан. Заглавието му влезе в разрез с манталитета ни. Нашенските филантропи изглеждат по-бамбашка – носят фракове, ролекси и се возят в кадилаци, а за престиж пред св. Петър дигат по някой параклис. Единственият „с дрипи” бе дядо Добри, светият старец, който с окъсано кожухче на гърба и със залък хляб в торбичката събираше лепта пред – и за! – храма „Ал. Невски”.

Но да оставим умозренията. Излязоха две новини истински – добра и лоша. Добрата е, че лукс лимузините (с тях и яхтите) ще се увеличат по причина, че скочиха и милионерите – с цели 90 за м. г. (без милиардерите, които пораснаха от четири на пет броя). А лошата е, че Сорос, обичаният и мразен филантроп, предложи да се въведе в страната му т. нар. „данък богатство” (2 процента върху 50 млн. долара, растящи прогресивно). „Леле – разтрепериха се баровците ни, – ами ако мечката заиграе и у нас?” Основателно се боят – преди ставащото в СССР се повтаряше и у нас, сега ще е същото, но с друг диригент – САЩ. Току виж премиерът ни отново посети Щатите и се върне с някоя инструкция в джоба.

Но спокойно. Има богати, за които нулите в банковите сметки не са единствената цел. Ето какво чухме тези дни. Тръгнала е надпревара, макар „камерна” – съревновават се само братя. Динко и Йордан Диневи от Свети Влас се ядосвали, че Евлоги и Христо Георгиеви ги биели в дарителството, и се заклели да ги задминат.

Приравнени към днешни пари, милионите, завещани от строителите на Университета и на десетки училища и болници, днес ще са цели 62 млрд. лв. Обърнати в злато, пак по днешни цени, това са 430 тона. (за сравнение Джеф Безос е дарил равностойността на 500 т., а Бил Гейтс – на 300).

Диневи построиха църква, монументи, организираха рали, въведоха журналистически конкурс – но все още изостават. А интимната им цел била да достигнат 430,5 т., с 0,5 т. повече от Георгиеви… В надпреварата щели да се включат и близнаците тотомилионери от с. Микрево – Благовест и Светослав Аспарухови. Те обаче не са им конкуренти – доскоро са толкова били бедни, че като деца са спели на пода. Но все пак са направили дарения…

Но се очаква на хоризонта да се зададат силни съперници – братя Домусчиеви, а – от неизвестната чужбина – и братя Галеви.

Наско Мандаджиев
анализатор на сп. „БГФорбс”