Нашият петъчен салон

ГЛАВИ КВАДРАТНИ, НЕВЕРОЯТНИ

Известно е, че според една класация на „Репортери без граници“ България е на 111-о място по свобода на словото.

Изглежда и това незавидно място на някои Квадратни глави у нас им се вижда високо, та мечтаят да пропадаме още надолу. Загрижени за „българщината“, за „патриотизма“ и за „традиционните ценности“, те са тръгнали на война с „предателите“ („соросоидите“, „родоотстъпниците“, „либералите“). Искат да им се затвори устата с катинар, да им се спрат изданията, да им се отнемат трибуните. Точно като едно време – в тоталитарна България.

Къде го пише това ли? Във вестник „Словото днес“, орган на СБП – Съюз на българските писатели. Ето ви част от статията „Писателю, изпълни дълга си“, публикувана в броя от 9. 12. 2019. Автор – Панко Анчев.

Смелост и решителност са необходими, за да се изметат натрапниците, продажниците и ликвидаторите на нацията, литературата и езика. Колкото и да са нагли, здраво окопали се и закриляни от властта в държавата, каузата им е позорна; с нея те са слаби, страхливи и безпомощни. Не ги гледайте, че се репчат, подскачат, пенявят се и размахват камшици. Но се разтреперват, когато видят пред себе си силата на литературата; когато им се даде отпор. Защото са необразовани и неподготвени. Защото са предатели! Те имат за своя трибуна предавания като „Култура.бг“, „Библиотеката“, „История.бг“, та дори и „Панорама“, имат и своите издания като „Литературен вестник“, „Портал „Култура“, откъдето непрестанно поддържат огъня. Тази трибуна обаче може и трябва да им бъде отнета и на нея да застанат тези, които говорят с гласа на народа. И говорят на истински български език.“

Брей, че пламенно слово е дръпнал авторът – направо огън! С обвинения в предателство през едно друго време журналисти и писатели са изпращани на смърт – „в името на народа“. Роднините им – интернирани. А изданията – спирани.

Изглежда Квадратните глави си представят, че това време ще се върне. Ще могат и днес със сила да спират телевизионни предавания, да командарят частни медии – издания и сайтове. Да махат и слагат журналисти и водещи, да цензурират, да редактират, да налагат своя политически и естетически шаблон, вехт и мухлясал.

През 21 век в една европейска страна това звучи нелепо. Нелепо е и бившите червени партийни номенклатури днес да се маскират на „патриоти“ и „консерватори“. Те, които забраняваха религията, как изведнъж станаха „пазители на християнските ценности“? Тръгнаха да защитават „българщината“ точно те, които мечтаеха да сме 16-а съветска република.

Квадратното мислене може да роди още мъдрости – невероятни, даже на квадрат. Добре че никой не ги чете. Дори и не ги забелязва – вестник „Словото днес“ е незабележим по будките, не за друго, а поради липса на читатели.

Михал Мишковед


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: