Не гледайте термометъра – гледайте в сметките!

З-зимата е тук, но само календарно. Вместо студ, грее слънце и температурите са над нулата.

За „Топлофикация“ обаче студовете отдавна са дошли. Това личи от първите отоплителни сметки за ноември 2019-а, които са с 5 процента по-високи от същия месец на 2018-а. А средната температура през ноември 2019-а е била с 3,6 градуса по-висока от ноември 2018-а. При това положение, въпреки че цената на парното бе повишена с 3 и половина процента, новите сметки трябва да бъдат поне с 25 на сто по-ниски. Защо се получава така, че въпреки топлото време трябва да  плащаме суми, които не отговарят на реалното ни потребление? Причината е, че „Топлофикация“ изготвя сметките не според температурата и консумацията на топлина в момента, а по най-допотопния начин – по прогноза от предишната година.

И това ще продължава, докато не се направи следното: за да има реални сметки, на радиаторите трябва да се поставят нови измервателни уреди, по които да се прави ежемесечен отчет. Този проблем може да се реши много лесно от държавното управление само с една законова наредба. И тогава всеки ще знае не само колко ток ще трябва да плати за миналия месец, но и колко парно.


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: