Аферата „Уотъргейт Перник“

Аферата „Уотъргейт“ по време на кандидат-президентската кампания през 1972 г. в САЩ „взе главата“ на президента Ричард Никсън, макар и 2 години по-късно! Защото бе доказано, че хора от неговия предизборен щаб са се опитали да монтират подслушвателно устройство в щабквартирата на конкурентната Демократическа партия в хотел „Уотъргейт“, Вашингтон. Конгресът на САЩ откри процедура по импийчмънт на вече избрания за втори мандат Никсън. Той не успя да докаже, че няма нищо общо с аферата и подаде оставка през август 1974 г. А това е безпрецедентно събитие в цялата американската политическа история! Като любезно снизхождение (много прилича на сделка) Конгресът обаче прие закон, с който прекрати делото и забрани Никсън да бъде разследван.

Сега да поясним. Името на вашингтонския хотел „Уотъргейт“ в точен превод от английски означава „шлюз за вода“, т. е. по български – савак.

Макар и много далече от Вашингтон и цели 47 години по-късно, една друга водна афера остави Перник с пресъхнали кранове. Някой бе вдигнал савака на язовир „Студена“, водата бе изтекла някъде във виртуалното пространство, а перничани така и не получиха разумни обяснения. Дори не можаха да пият една студена вода от язовир „Студена“! Та у нас коя ли афера е била обяснена внятно и достоверно.

Американците после направиха великолепния политически филм „Цялото президентско войнство“ (1976) на реж. Алън Пакула с участието на Робърт Редфорд и Дъстин Хофман като разследващите журналисти Боб Удуърд и Карл Бърстийн от в. „Вашингтон пост“.

Дали тук някой ще се запретне да разнищи във филм (може и документален) „Аферата Уотъргейт Перник“? Едва ли. Нали сме на 111 място в света по свобода на медиите!

Обаче остава да виси въпросът: кой вдигна савака на язовир „Студена“ и къде отиде водата на перничани? Или изтеклите милиони кубици ще отмият и отнесат заедно с калната утайка истината за аферата „Уотъргейт Перник“? Освен ако Робърт Редфорд и Дъстин Хофман не се преместят в Перник и станат разследващи журналисти в местния електронен вестник „За Перник“.

Засега и без тях отлетя една министерска глава. Ала батакът не е само в Перник. Ами ако се разплете чорапът?

Дъстин Редфорд


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: