На баня без Ваня

Въпреки пословичното черногледство на народа ни през последните години се появиха млади хора, които разбуждат заспалото гражданско общество със социалните си акции. По Коледа екипът на анонимната група артисти „Дестръктив криейшън“ инсталира локално парно на къща в столичен ромски квартал. Преди броени дни същите ентусиасти напълниха 200 бутилки по 10 литра вода от Централната баня в София, след това дариха бутилките на дома за стари хора в Перник и на център за деца с увреждания в града.

Тук бих попитал нашите управници – защо е нужно шепа младежи да вършат работата на цели институции. Дали изобщо можем да наречем институциите ни работещи, щом в кризисен момент като този в Перник не се сещат да занесат вода от там, където има, до там, където няма. Човек едни ръце не може да измие.

Като стана въпрос за хигиенни навици, се сещам за история, която ми се случи миналото лято. Бях се запътил към Дома на киното да присъствам на откриването на кинофестивал. Тия официални церемонии са дълги, викам си, я да си напълня бутилка с минерална вода от чешмите на Централна баня. Там между скитници, баби от Бялото братство и веган майки, да пълни вода се беше наредил и господин на средна възраст с каубойски дрехи. „Допило му се е и на този обитател на Дивия Запад минерална водица”, помислих си аз, докато пълнех скромната си половинлитрова бутилка.

В този момент каубоецът започна да се разсъблича и да полива с вода косматите си телеса, покрити с буйна рижава растителност. Мъжът се насапуниса с енергични  движения, а чешмите за секунди потънаха в мехури от пухкава пяна. Живописната процедура явно направи впечатление единствено на мен. Постоянните обитатели на баните изобщо не реагираха. Все пак реших да полюбопитствам – що за персона е този каубоец.

„Каза че е родом от Австралия. Женен бил за някаква българка на име Ваня. Ама тя много проклета излязла и го изгонила, та от няколко месеца човекът идва да се къпе тук”, заговорнически ме информира възрастна дама с широкопола шапка и изкрящо синя коса.

Изгубил благоверната си, но на хигиената продължава да държи! Това не може да се случи с мъж от нашите географски ширини!

Влади Христов