ЗАБАВНО ПРАВО

ВЛЕЗ-ИЗЛЕЗ, ИЗЛЕЗ-ВЛЕЗ…

Двайсет и девет годишният Александър А. от Кюстендил влязъл без разрешение в двор на къща в село Пиперков чифлик. От там откраднал пет вътрешни тела от климатици и един капак от казан за варене на ракия. Затова Районният съд в Кюстендил го санкционира не условно, а го прати да лежи в затвора 3 години, при първоначален строг режим. Защо толкова строго само за една кокошкарска кражба ли? Ами защото тя изобщо не е само една.

Въпреки скромните си години Александър А. вече е истински криминален рекордьор – зад гърба си той има 46 осъдителни присъди(!?!) В държава с нормална правораздавателна система това не би звучало реално. При такава огромна бройка  престъпникът би трябало да има натрупани присъди за над сто години в килията. У нас обаче това няма как да стане, защото Александър А. е само един от безбройните примери за безсилието на родната Темида, която конвейрно произвежда деформирани съдебни продукти, плод на съкратеното производство.

Системата е много проста. Арестуваният престъпник се признава за виновен без никакви уговорки и затова автоматично получава значително по-малка присъда от предвидената в Наказателния кодекс. Той обаче не я излежава цялата, а бива пуснат на свобода за добро поведение, тоест – не е крал, не е изнасилвал и не е убивал, докато е бил заключен в килията. Излезе ли обаче, бандитът пак извършва престъпление. Пак го арестуват. Пак признава. Пак получава нереално лека присъда. Пак не я излежава цялата. Пак го пускат. Пак извършва престъпление…

И няма край.

Правосъдие ли е това, което позволява на човек, който още няма 30 години, да има 46 присъди. И няма ли да изпита поне малко неудобство онзи съдия, който след  десетина години ще има „късмета“ да произнесе присъда номер 100 срещу Александър А.? Това фиктивно правосъдие ще престане да съществува, само когато изчезне смехотворната практика влез—излез. И когато най-после влезе в сила нормалната и логичната: осъденият получава истинска присъда, излежава я докрай и чак след това излиза на свобода. Тогава бандитът може би ще се замисли доста дали да извърши ново престъпление, след като знае, че ще влезе за много години в затвора. И животът му този път може и да не стигна, за да излезе.

Сергей Трайков