КОНФЛИКТ НЯМА, САМО ИНТЕРЕСИ

Под заглавието „Безценен кадър“ преди година в „Стършел” излезе фейлетон за  една жена с изключителни ясновидски способности, които є помогнаха да не изгуби вложените си пари във фалиралата Корпоративна търговска банка. Този невероятен феномен се казва Нели Кордовска, незаменим кадър във висшите финансови среди през последните 16 години. Неслучайно тя беше подуправител на най-висшата парична институция у нас – Българската народна банка. И – шеф на отдел „Банков надзор”. Да, да, точно този отдел, който хем стана за смях със своята некадърност, хем разплака хиляди българи, защото проспа разграбването на финансовата пирамида на Цветан Василев, известна като КТБ.

В интерес на истината трябва да отбележим, че г-жа Кордовска може и да е спала през цялото време, докато се обира банката, но в един момент е успяла да се събуди. И то – в най-важния за нея момент. Това е станало на 19 юни 2014 година. На този ден, въпреки че работното време на КТБ е до 16,30, ръководният кадър на БНБ изтегля всички свои спестявания от 64 195 евро в 17,09 часа.

За какво е тази припряност, защо е това бързане е въпросът, който автоматично възниква. Отговорът не е никак сложен: това е последният ден, в който могат да се изтеглят пари, защото на следващия фалиралата КТБ ще бъде поставена под банков надзор и това ще е невъзможно. Невъзможно за обикновените вложители, подлъгани от големите лихви, но не и за някои по-специални хора.

А това, че г-жа Кордовска е много специална, личи и от следващата промяна в нейната професионална биография.

Ако някой наивник вярва, че тя е дадена под съд, понеже с нейното бездействие е съдействала за обира на КТБ, значи сънува. Шефът на БНБ – Иван Искров, който стана известен с това, че се срамуваше от размера на своята заплата и затова упорито го криеше, назначи Нели Кордовска за заместник-председател на… Фонда за гарантиране на влоговете. При това назначение той вероятно се е ръководел от факта, че неговата подчинена, вместо да гарантира парите на другите вложители, е успяла тихомълком да гарантира личния си влог.

Тази явна гавра с хилядите измамени от КТБ тогава не направи впечатление нито на оперетната комисия „Кушлев“, нито на когото и да е от политико-депутатския елит. Чак през май 2018-а новата антикорупционна комисия КПКОНПИ забеляза, че в годините след фалита на КТБ Н. Кордовска е лапала големите заплати в управата на Фонда за гарантиране на влоговете, но тя изобщо не е трябвало да бъде назначавана на този пост. Защото действията й в националната банка са били в явен конфликт на интереси. Според комисията за незаконно забогатяване Н. Кордовска е успяла да изтегли навреме парите си, понеже е разполагала с вътрешна информация за предстоящите мерки срещу КТБ; имала е достъп до счетоводната система на банката и в края на 19 юни, когато е извършила тегленето, е била наясно, че КТБ вече е неплатежоспособна. Освен това е знаела, че на следващия ден БНБ ще я постави под специален надзор.

Тази служебна тайна не е била достъпна на останалите вложители, а е  използвана само от Н. Кордовска, и то за свой частен интерес. Затова КПКОНПИ заведе дело срещу нея в Софийския административен съд. Проверката на прокуратурата потвърди посочените от антикорупционната комисия факти и те залегнаха в държавното обвинение. И делото започна да се търкаля по различните съдебни инстанции. През това време – месец юли 2019-а, мандатът на г-жа Кордовска като зам.-шеф на Фонда изтече. Тя обаче не напусна благата службица. Напротив – понеже явно е безценен финансов кадър, бе наградена с преназначаването на отговорния пост за нов четиригодишен мандат.

Междувременно Темида най-после успя да докара казуса до присъда. Тя обаче е меко казано странна. Въпреки че по време на делото Нели Кордовска не опроверга изнесените от прокуратурата изобличителни факти, Върховният административен съд напълно я оневини. Магистратите излязоха със заключението: в действията на Н. Кордовска изобщо не е имало конфликт на интереси. Затова издадоха оправдателна присъда.

Тази присъда ни кара да зарадваме любителите на паранормалното, че сред многото псевдогадателки най-после наистина се е появила новата Ванга. Щом според Темида г-жа Кордовска не е използвала служебната документация за лични цели, то за да разбере кога точно да изтегли влога си от КТБ е научила по друг, неслужебен начин: сложила е бучка захар под възглавницата си и на сутринта в ума є вече са кацнали всички банкови тайни в държавата. Затова оневиняващата присъда е напълно справедлива. Та нима може гледането на бучка захар да се определя като конфликт на интереси?

 Сергей Трайков