ПРЕЗИДЕНТЪТ – ТОВА СА ТРИ ЖЕНИ

Президентът Радев бил подслушван със СРС-та. По-точно друг генерал, командващият на ВВС, бил подслушван и така бил прихванат разговорът му с президента на тема: как да покрият разследване за минало назначение на г-жа Радева, тогава Генчева.

Случаят с назначението на г-жата е доста кокошкарски – спорно е дали от  ярка става пиарка (без да е учила за това), ама нали е сърдечната тръпка на шефа… Спорно е дали и в какви случаи може да се вадят в медиите записи от телефонните разговори на президента. Интересен въпрос е и защо службите подслушват натовски генерали – ами ако научат някакви военни тайни? В нашите специални служби все още работят хора, обучавани в руското КГБ – трябва ли да имат достъп до отбраната на страната?

Ето по тия въпроси се водят дискусии из телевизионните студия, изказват се юристи и конституционни съдии, а народът седи и гледа сеир.

Но по-важното не е, че президентът е подслушан, ами че е послушен.

Навремето имаше пиеса със заглавие „Животът – това са две жени“… След три години от мандата на Радев президентската институция – това са три жени: Деси, Корнелия, Илияна…

Още в началото на кандидатирането бъдещата вицепрезидентка Йотова предупреди директно бъдещия президент да не смее да изневери на партията, която го издига. Така  му взе страха, че три години Радев не каза дума срещу „Позитано“. Не смее да се мерне дори на едно честване на 1 февруари – денят на жертвите от тоталитаризма. Три години президентът бяга от тази дата, даже не я споменава и в изказване. Вицето му – също.

От другата му страна го надзирава Корнелия – над партията си тя няма толкова власт, колкото над президентството.

Но без съмнение най-влиятелна е Деси – на нея  званието генерал, дадено й от медиите, повече приляга, отколкото на съпруга й. Говори се, че на „Дондуков“ 1 тя кадрува – назначава и уволнява – от шофьори до началници на кабинета. Срещу Първата дама президентът не дава дума да се издума, той даже не смее да ограничи активността є в социалните мрежи. А отдавна трябваше.

Ето това представлява президентската институция след три години от мандата – вместо да е надпартийна, е под чехъл.

По-лошо: под три чехъла.

Михал Мишковед