КЪДЕТО Е ТЪРКАНО, ПАК ЩЕ СЕ ТЪРКА

Уж парламентът забрани Националната лотария, а рекламите си останаха. Нова телевизия продължава да ни обещава печалби за милиони. Сайт съобщи, че хората почнали да се запасяват с талони. Както се запасяват с вода при воден режим, със захар и брашно при купонна система…

Това означава, че няма власт над оная глава, която е решила да си хвърли парите на вятъра!  Как изведнъж бабата  ще спре да дарява талонче на внука за рожден ден, майката – на децата си, любимата – на любимия?

Българинът иска да търка, без да мърка…Със забраната посегнаха на това му суверенно право.

Но не плаши се, бедни ми народе – където е търкано, пак ще се търка!

Една лотария (частна) хлопва кепенци, на нейно място ще дойде друга – държавна. И пак нещата ще си тръгнат по старому. Пак ще има „кеш кръстословици” и „златни пирамиди” по  будки и „лафки”, пощи и бензиностанции, супери и тото-пунктове – от Тимок до Черно море, от Бяло море до Дунав, по Румелийски полета..

И рекламите няма да спрат – пак ще гледаме чаровното бахарено захарче.

Дори ще се появят нови възможности за богатство: щом лотарията е държавна, защо с талони да не се плащат надбавките към пенсиите – за Коледа и Великден? Или пък направо самите пенсии – търкаш билет „Пенсии кеш“: спечелиш ли – ядеш! Минималната – пет талона. Таванът – петдесет.

На лотариен принцип могат да се раздават и заплатите в бюджетната сфера – обещаното увеличение учителите да получат в  лотарийни билети. Лекари и медицински сестри – също. С лотария  да се плащат детски надбавки и социални помощи, стипендии и ДМС (допълнително материално стимулиране).

Държавата да връща в лотарийни билети надвзетото ДДС на фирмите.

Талоните  да бъдат обявени за „ценни книжа“, не – направо за „безценни книжа“, и те да бъдат листвани на световните фондови борси.

Тогава защо ни е да влизаме в еврозоната, като можем да си живеем в нашата, българска зона – връзваме лева за талона и си гледаме кефа!

Левче-кефче, талонче-милионче!

Но при това положение  и партиите ще трябва да получават държавните си субсидии в талони, а пък държавните ни мъже и жени – доходите си. Вместо да търкат банките в парламента или министерските кресла със седалищата си, да търкат билети от лотарията.

Така ще заживеем в справедливост и в хармония – под върховенството на талона!

 Михал Мишковед