ЗАГОВЕЗНИ ЗА ТЕМИДА

ПРОСТЕНИ ДА СА МУ МИЛИОНИТЕ!

Някои дребни душици не спират да хулят родното правосъдие, но истината е, че в него се трудят съзидателни личности. Те излизат извън стереотипите и подхождат творчески към баналните дела. Това им позволява да  да отварят нови, непознати страници не само в нашата, а и в световната юриспруденция със своите разтърсващи нововъведения в закостенялата правна наука. Та нима не е новина заключението на съдия, че обвиняем, нарушил закона, не може да бъде осъден, ако не е образован? Но да караме поред.

Според държавното обвинение през пролета на 2006 година изпълнителният директор на „Софарма” – Огнян Донев, е продал голям брой акции на 4 свързани с него фирми. През 2007-а Огнян Донев е трябвало да декларира получената печалба от тази сделка – 400 милиона лева. Но не го е направил. За спечелените 400 милиона Огнян Донев е трябвало да плати и 63 милиона данък. Но и това не е направил. Затова прокуратурата го обвини в укриване на данъци в особено големи размери и поиска от Темида да го принуди да внесе тези 63 милиона в държавната хазна.

Делото отиде в Софийския градски съд и фармацевтичният бос бе напълно оправдан. За това свое решение съдия Даниела Борисова посочи в мотивите на своята присъда, че: липсата на умисъл от страна на Огнян Донев за извършването на престъплението, в което е обвинен, се доказва по несъмнен начин от факта, че бизнесменът не е имал специално образование – счетоводни знания. Това му е попречило да изчисли годишния си финансов резултат и точния размер на данъците, които е трябвало да плати. Затова вместо Огнян Донев да даде на държавата 63 милиона, държавата бе осъдена да плати разноските по делото.

Тази присъда прилича на правен абсурд, защото според българското законодателство незнанието и непознаването на законите не може да бъде оправдание за тяхното неспазване. Пък и г-н Донев не е съвсем необразован. Защо съдия Борисова „забравя“ да спомене, че той не само има висше образование по инокомика, но даже е доктор на икономическите науки? Явно обаче образованието му е било такова, че е придобил специфични знания: знае как да прибере печалба, но не знае как да плати данък.
В оправдателните мотиви на съдия Борисова има още един акцент: липсата на констатации от Националната агенция по приходите, че Огнян Донев има неизплатени дългове към държавата също є дава основание да бъде признат за невинен. Данъчните били правили ревизия в онзи период, но не са открили нито един лев неплатен данък.
Това е много важна подробност от цялостната картина не само на завършилия съдебен процес, а на цялото ни общество, защото повдига въпроса: колко може да се вярва на НАП?
Нейният сайт се срути миналата година, което позволи безпрецедентно да изтекат личните, данъчните, осигурителните и банковите тайни на над 6 милиона българи и приходната агенция с години ще възстановява изгубеното доверие към нея. Освен това данъчните нямат никакъв успех и в събираемостта на приходите, а точно обратното. 2019-а ще се запомни и с отписването на умопомрачителната сума от 20 милиарда и 600 милиона лева неплатени данъци с изтекла давност за периода 2000-2018 г., несъбрани заради престъпното бездействие на НАП. Милиарди, отклонени от хазната и отишли в частни джобове. Точно в този период попадат и неплатените 63 милиона – според прокуратурата. Според данъчната агенция обаче такива милиони няма. И това е логично – как да ги има, след като не са декларирани от г-н Донев? Но декларирани или не, те вече са опростени от НАП по давност. Така че съвсем нормално идва и съдебното опрощение с оправдателната присъда, която показва едно чудесно взаимодействие на Темида с НАП.
Най-важното в този правно-данъчен казус обаче е, че от родната Темида дойде една
добра новина за всички, които не обичат да се разделят с парите си. Този, който не може да си пресметне данъците, няма да ги декларира, няма да ги плаща и най-важното – няма да бъде осъден за това.

Сергей Трайков

 


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: