РЕСТОРАНТ ПО ВРЕМЕ НА ВИРУС

Грипният сезон е в разгара си, не ни стига българският ежегоден грип, ами китайците ни натресоха и коронавирус. Това, че не е покосил още наши сънародници, не значи, че трябва да си щракаме с пръсти. Всъщност вирусът вече взе икономически жертви. Китайските ресторанти в страната са пред затваряне. Всеки здравомислещ човек осъзнава нелепостта на това да не ядеш китайска храна, за да не те хване заразата.

Мечка страх, мен не страх, обичам да хапвам китайско и отивам онзи ден в близкия китайски ресторант да си взема ориз с пиле за вкъщи. Влизам в салона и що да видя – собственикът на заведението Данг, когото всички в квартала наричат Данчо, играе табла с един от сервитьорите. „Какво става бе, Данчо, да не си затворил ресторанта?“. „Лош вирус, хора умира – мой бизнес и той умира“, обясни ми накратко ситуацията съкрушеният шеф. За да го утеша, реших да прибегна към науката: „Вирусът не се предава с храна, нито чрез предмети. Трябва някой заразен човек от Китай да дойде в ресторанта“.

Очите на Данчо от дръпнати придобиха изведнъж формата на абсолютен кръг. „Не иска заразен от Китай да идва! Всички китаец далече от мен!“, ядосан отсече ресторантьорът. Данчо ми беше много симпатичен, а ситуацията с коронавируса го бе хвърлила в житейски и финансов колапс.

„Слушай кво, Данчо, я зарежи тази китайска храна. Време е да се преорентираш към балканска кухня. От нея никой няма да го е страх. Вземай една скара и почвай да мяташ плескавиците“. Китаецът ме изгледа с видимо неразбиране и голяма доза отвращение. Осъзнах, че съм ударил на камък с моята идея за сръбска скара и набързо се ометох от ресторанта.

Два дни по-късно минавам край заведението, отдалече ме блъсва упойващият аромат на плескавици, ущипци и пушени свински гърди. Табелата „Червеният дракон“ сменена със „Сръбска скара при Данчо“. Послушал ме е хитрият китаец, казах си и влязох да го поздравя. Толкова хора на единица площ в ресторант не бях виждал. Данчо обръща с азиатска сръчност плескавиците и ми намига съзаклятнически: „Много работа, много клиент! Моя скара най-добра! Слага соев сос в кайма и готово“.

Вари го, печи го – китаец, макар скарата да е сръбска, без соев сос – не може.

 Влади Христов