Червеният конец на глупостта

Ех, как ни дойде добре този вирус! Отдавна не се бяхме тревожили за нещо по-мащабно. Отминаха и чумата по свинете, и птичият грип, и някак останахме без кахъри.

А българина лишиш ли го от драма, все едно да му вземеш от ръцете любимата играчка. Справките за жертвите на пътя, обирите на банки и изнасилванията – не вършат работа, с тях някак свикнахме. Имаме нужда от по-големи катаклизми, ако може някой апокалипсис да се зададе, ще е най-добре. И провидяхме „апокалипсиса“ в коронавируса. Нищо че всяка година от обикновен грип в страната ни умират хиляди, за тях никой не говори, но да изчисляваме броя на заразените от новия вирус – много ни бива.

Родните медии активно се включват в развихрилата се масова психоза. Онзи ден в сутрешния блок на една от националните телевизии се появява психоложката Маргарита Бакрачева. По думите є нужно е да прибягваме до „лични магии“, като например носенето на червен конец на ръката. Такива ритуали според експертката действат много добре за терапевтиране при коронавируса. Въпросната „психоложка“ е доцентка, работила е в БАН, има 8 монографии и 90 научни труда в областта на психичното благополучие.

Ех, бедна ми Академийо, какви ценни кадри отглеждаш само!

Утре очаквам по телевизията да се появи професор по психология в БАН, който ще ни кара да хвърляме сол зад гърба и тъй да борим коварния вирус. Всъщност за да се предпазим от него, чисто и просто се нуждаем от по-висока хигиена. Миенето на ръцете и къпането обаче продължават да са неудобни теми за голяма част от народонаселението. Нека си припомним един показателен откъс от гениалната Алекова творба: „Додето в едната стая студентът превъзнасяше богатствата на бай Ганя, в съседната стая бай Ганьо беше вече съблякъл антерията си и търсеше в нея нещо с голямо внимание, като мъмреше под носа си: „Пак се навъдил тоя пусти гад.“ Понятието за чистота не е развито в твърде висока степен у бай Ганя. „Хич жив човек без гад бива ли?“ – казват старите хора у нас и успокоени с тази аксиома, не препятствуват твърде усърдно на размножаването на животинките“.

Та така, уважаеми сънародници, мийте си често ръцете и четете Алеко, със сигурност ще ви се отрази по-добре от носенето на червен конец.

 Влади Христов